Jak jsme dříve jídávali?

Kdo dnes nevaří a nepíše kuchařky, jako by nebyl! Připomeňme si, na jaké hodnoty navazuje naše gastronomie a jak jsme se změnili od doby vzniku republiky.

S Petrem Horou Hořejšem, autorem cyklu Toulky českou minulostí, vytvořil Slow Food Prague program, který diváky zavede do doby našich předků. Co, kde, jak a za kolik jedli?

Víte, že císař Franz Josef, Tomáš Garrigue Masaryk, Antonín Dvořák, Jan Neruda nebo Karel Čapek jedli velmi skromně? O tom vypovídají dochované recepty jako císařův slavný trhanec Kaiserschmarren, švestkové knedlíky či kyselo Masarykovy maminky, Čapkovy bramborové placky…

Ohlédneme se do minulosti a dozvíme se, jak sdíleli společný stůl chudí a bohatí, co se jedlo na pražské ulici anebo v domácnosti svobodné matky.

Zveme vás na komponovaný pořad:
.Jak jsme dříve jídávali“

Mozaika zajímavostí z ‚historie žaludku’ s akcentem na stravování společné (restaurace, kavárny, tovární jídelny, vývařovny pro chudé, jídlo na ulici…). Tematické celky doplní hudební  vystoupení (dobové písničky, kuplety, Hašlerovy písně aj.) v podání dámského vokálně-instrumentálního tria Pragtet.

Vyprávění bude provázeno promítáním historických fotografií, dokumentů a obrazů.

Pro každého diváka máme na závěr malé překvapení.

 

Kde: Divadlo Dobeška

Kdy: 17. května, 19. 00 hodin

Účinkují: Petr Hora Hořejš
Hraje: Pragtet
Připravil: Slow Food® Prague

| 6. 4. 2018 | Eva Rýznerová