Bitva o český knedlík

Knödel, Dumpling, Gnocco, Quenelle… Všechno to jsou příbuzní našeho českého knedlíku. Toho, co připravovaly naše maminky, babičky tety, na který máme nezapomenutelné vzpomínky ze školních kuchyní, posvícení a výletních restaurací.

Časem knedlík prošel různými epochami své slávy i zavržení. Ale stále zůstal jako klasická a nepostradatelná příloha naší české kuchyně.
Jeho důstojnost mu navrací soutěž, kterou vynalezl známý pražský labužník a restauratér Josef Vladař. Letošního ročníku se bohužel nedožil. Jeho památka byla uctěna všemi účastníky minutou ticha.

V porotě zasedly významné osobnosti veřejného života jako ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a senátor Jiří Diensbier , jehož manželka, zdůraznila význam této soutěže pro podporu vzrůstajícího zájmu o zachování identity a kvalit české gastronomické tradice.

Soutěž probíhala v pražském hotelu InterContinental, jehož kuchař loni zvítězil. A koho vyhlásil předseda poroty Miroslav Kubec jako vítěze? Mladičkého kuchaře Jakuba Chýnu opět z teamu hotelu InterContinental. Je báječné, že tradice z české kuchyně nemizí a jsou přenášeny mladou generací.

Soutěž byla doplněna i kláním 14 restaurací a stravovacích zařízení o nejlepší svíčkovou omáčku a o nejlahodnější regionální pivo. Nechyběla ani degustace vína.
Tato gastronomická akce se bude odehrávat příští rok opět v prostorách hotelu InterContinental, jehož vítězi ze srdce blahopřejeme.

| 6. 12. 2008 | Slow Food