Slow Food Prague otevírá cesty za poznáním i gastronomickými zážitky

Slow Food Prague otevírá cesty za poznáním i gastronomickými zážitky
První destinace: Jižní Čechy

Praha, XX. září 2008 – Slow Food Prague, česká pobočka celosvětové organizace Slow Food, pořádá 5. října 2008 celodenní zájezd do jižních Čech, kde bude možno poznat a také ochutnat místní gastronomické produkty. Nejedná se jen o gurmánskou cestu, ale také o přiblížení výrobce ke svým zákazníkům a spotřebitelům. Účelem je představit výrobky českého původu bez marketingových sloganů a bez zavádějících obchodních lobbingů. Účastníci se budou moci seznámit a diskutovat s výrobci a sdělovat jim svoje připomínky.
První ze zastávek bude v Týnci nad Vltavou u výrobce masa a masných výrobků, firmy Ing.Václav KOZEL. Kromě seznámení se s výrobou masných specialit, kdy odborný komentář poskytne přímo majitel firmy, bude účastníkům cesty nabídnuta i ochutnávka uzenářských specialit. Firma Ing.Václav KOZEL byla sdružením Slow Food Prague oceněna diplomem za původnost a kvalitu svých uzenářských výrobků.
Druhá návštěva se uskuteční na kozí farmě KOFA v nedalekém Bílsku. Ta si za dobu své existence vydobyla vyjímečnou reputaci za kvalitní výrobky z kozího mléka.
Třetí z představených firem bude Rybářství Hluboká, které se stalo synonymem proslulého českého rybnikářství a kvalitních produktů ze sladkovodních ryb.
Závěrečné zastavení se uskuteční v Myslivecké restauraci Parkhotelu Hluboká nad Vltavou. Účastníkům zájezdu budou servírovány typické jihočeské gastronomické speciality včetně grilování selátka. Zasvěceným průvodcem jihočeskou gastronomií bude Petr Stupka, kuchař, který své vynikající renomé získal v televizním seriálu Prima vařečka.

„Roste počet těch, kteří nikoliv z nostalgie, ale z niterného přesvědčení hledají alterativu k zrychlenému „stylu“ stravování, jež stírá charakter národních gastronomií a zaplavuje ve více či méně stejné formě téměř všechny země světa,“ říká Blanka Turturro, místopředsedkyně české pobočky mezinárodní sdružení Slow Food. „Proto pořádáme akce, jako je tato, neboť znovu toužíme ochutnat vuřty z masa, ručně vázané provázkem, uzené kouřem z bukových pilin, jak tomu bylo dříve, chceme zkusit výrobky z kozí farmy, ochutnat jihočeskou čerstvou rybu a další poctivé krajové speciality. Ale vzhledem k tomu, že zajímavý gastronomický zážitek umocní příjemná společnost, pořádá tuto výpravu convivium Prague pro členy i nečleny, kteří mají zájem prožít neděli ve společnosti příznivců dobrého jídla, ale i obohatit své znalosti trochou teorie o našich gastronomických kořenech a zvycích,“ dodává Blanka Turturro.
Hnutí Slow Food založil v roce 1986 italský novinář, oenolog a gastronom Carlo Petrini, jako odezvu na otevření nové pobočky nadnárodního řetězce McDonald na historickém náměstí Piazza di Spagna v Římě. Cílem hnutí se stalo vytvořit paralelu ke globální subkultuře fast food, průmyslové velkovýrobě potravin a standardizaci prostřednictvím chemických chutí. Hnutí Slow Food si rychle získalo příznivce na celém světě. Je to důkaz, že stále více vzrůstá zájem lidí o problematiku jídla a pití, potravinové produkty a způsoby jakým se dostávají na náš stůl. Členové hnutí Slow Food zakládají sdružení zvaná convivia, která pro své členy organizují široké spektrum aktivit. Dnes na světě působí na nejnižší úrovni 760 místních convivií. (Slovo convivium, pochází z latiny a vyjadřuje vzájemnou pohostinnost.)
Hnutí Slow Food vzniklo v České republice v r. 2000. Klade si za úkol respektovat hlavní záměry mezinárodního hnutí Slow Food především v oblasti podpory a prosazování konzumace domácích potravinářských produktů. Prostřednictvím přednáškové činnosti seznamuje veřejnost s historií české i mezinárodní gastronomie. Organizuje odborné semináře a degustace a zprostředkovává informace o možnostech účasti na zahraničních akcích Slow Food. Členů tohoto hnutí každý měsíc přibývá.

Kontakt a další informace:
info@slowfood.cz

| 24. 8. 2008 | Slow Food