Nejlepší mazanec je namazaný!

Víte, že…

…Mazanci se říkávalo svěceník, protože jej lidé nosili k posvěcení do kostela?
…Kulatý kynutý bochníček se svrchní kůrkou nakrojenou do kříže, symbolu Ježíšovy smrti, je naším nejstarším velikonočním pečivem?
…Nejlepší mazanec je namazaný? Lehce rozpečený, pomazaný domácí marmeládou.

Více zajímavostí o velikonočním mazanci najdete zde:

Recept:

1 kg hladké mouky, 140 g cukru, 20 g vanilkového cukru, citronová kůra ze 2 citronů, 200 g hrozinek, 140 g másla, kostka droždí (25 g), 3 vejce (1 k potření), cca 1 dcl vlažného mléka, špetka soli, nasekané mandle

Jak na toDo vlažného mléka nalitého do větší mísy nadrobíme droždí, přidáme trochu cukru, poprášíme moukou a počkáme cca 15 min, než nám vzejde kvásek.  Poté do mísy přidáme zbytek cukru, mouku, 2 vejce, vanilkový cukr, hrozinky, máslo a špetku soli a vařečkou nebo rukama vše vypracujeme do hladkého těsta. Pokud bude těsto příliš tuhé, je možné dle potřeby zalít trochou mléka.  Vypracované těsto zakryjeme utěrkou a necháme asi 30 min odpočinout. Po vykynutí vyklopíme těsto na vál a uděláme z něj jeden větší nebo dva menší bochánky. Vložíme je na plech pokrytý pečicím papírem a necháme dalších 60 min odpočinout, aby dokynuly.  Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi. Nakonec ostrým nožem uprostřed bochánků uděláme kříž. Pečeme v troubě na 150 °C, menší bochánky asi 45 min, větší zhruba hodinu.  Pozn.: Těsto obsahuje hodně cukru, je třeba mu dát proto na vykynutí čas.

Článek z kategorie: , | 30. 3. 2015 | Eva Rýznerová