Rekordní počet českých firem na stuttgartském veletrhu Slow Food

Praha, 19. března 2009 – Česká republika bude mít na letošním již třetím ročníku veletrhu Slow Food, který se koná ve dnech 2. – 5. dubna v německém Stuttgartu 12 vystavovatelů reprezetujících vzorek  malých nebo středních výrobců potravin z různých koutů země. Návštěvníkům nabídne  uzenářské výrobky firma ING. VÁCLAV KOZEL, moravská vína CROY CONCEPT, destiláty budou z vizovické firmy RUDOLF JELÍNEK, sýry představí sýraří AW z Loštic, pivo bude z PIVOVARU NÁCHOD, suchary od výrobce STŘEDOVY PEKÁRNY, čerstvé pekárenské výrobky zastupuje společnost ŠTEFANOVA PEKÁRNA, včelí produkty VČELAPODUKT, koření od producenta CERIA, cukrářské výrobky, které vyrábí firma VLADIMÍRA VESELÁ – cukrářství s.r.o. a MUDr. MILAN KANTOREK, výrobce originálního Kmínového likéru, tedy tradiční produkty vesměs ryze české provenience. Českou expozici organizuje Slow Food Česká republika ve spolupráci s Česko-německou obchodní a průmyslovou komorou s cílem  podpořit propagaci české gastronomie v zahraničí.

Letos poprvé se také uskuteční Český den, na kterém vystoupí zástupci  Ministerstva zemědělství ČR. Veletrh navštíví i prezident Agrární komory Ing. Veleba.

Zájem o účast na veletrhu letos projevilo nebývalé množství firem. Bylo vybráno více než 300 vystavovatelů především z Německa, Itálie a dalších, hlavně evropských zemí. Východní blok bude reprezentovat svoji expozucí pouze Česká republika .

 

Filozofii Slow Food prezentují tři slova: ‘Dobrý, čistý a fair.’ To, co jíme a pijeme, by mělo být ze surovin dobré kvality, vyrobeno čistě , tedy bez přidaných látek a zároveň by zemědělec i zpracovatel měli za svůj produkt obdržet férovou cenu,“ říká Blanka Turturro, místopředsedkyně české pobočky mezinárodní sdružení Slow Food. „Nad tím vším stojí požadavek na ‘udržitelnost’ vyžadující ještě více než ‘eko’ nebo ‘bio’. Tedy důsledně dbát na to, aby i budoucím generacím zůstalo přirozené životní prostředí se všemi zdroji pro zdravou, chutnou stravu,“ dodává Blanka Turturro.

 

Hnutí Slow Food založil v roce 1986 italský novinář, oenolog a gastronom Carlo Petrini, jako odezvu na otevření nové pobočky nadnárodního řetězce McDonald na historickém náměstí Piazza di Spagna v Římě. Cílem hnutí se stalo vytvořit paralelu ke globální subkultuře fast food, průmyslové velkovýrobě potravin a standardizaci prostřednictvím chemických chutí.  Hnutí Slow Food si rychle získalo příznivce na celém světě. Dnes je zastoupeno ve 130 zemích Je to důkaz, že stále více vzrůstá zájem lidí o problematiku jídla a pití, potravinové produkty a způsoby jakým se dostávají na náš stůl. Členové hnutí Slow Food zakládají sdružení zvaná convivia, která pro své členy organizují široké spektrum aktivit. Dnes na světě působí na nejnižší úrovni  1000 místních convivií. (Slovo convivium, pochází z latiny a vyjadřuje vzájemnou pohostinnost.)

 

První convivium vzniklo v České republice v r. 2000. Klade si za úkol respektovat hlavní záměry mezinárodního hnutí Slow Food především v oblasti podpory a prosazování konzumace kvalitních domácích potravinářských produktů. Prostřednictvím přednáškové činnosti seznamuje veřejnost s historií, zvyky a chutěmi české i mezinárodní gastronomie. Organizuje odborné semináře a degustace a zprostředkovává informace o možnostech účasti na zahraničních akcích Slow Food.

Další informace naleznete na localhost/slowfood

 

 

 

 

 

| 22. 3. 2009 | Blanka