Výroční ceny Slow Food Prague 2009 uděleny

Praha, 22. října 2009 – Hnutí Slow Food Česká republika vyhlásilo, poprvé ve své historii, Výroční ceny Slow Food Prague pro rok 2009. Stalo se tak při příležitosti konání veletrhu HORECA 2009. Představitelé Slow Food Česká republika předali ocenění zástupcům sedmi firem: společnosti Beskyd Fryčovice, a.s  za čistou přírodní šťávu brokolice-jablko, První hořické a.s. za klasické hořické trubičky, Biopekárně Zemanka za čoko-kokosky s kokosem, firmě Danuška Štefanová za svatební koláčky dle rodinného receptu, společnosti Ing. Václav Kozel za vepřovou klobásu s nivou a mořskou solí. Další ocenění obdržela společnost Ceria, s. r. o za hrachovou obalovací směs Hraška,  firma Tradiční výroba pralinek, s.r.o. za čokoládové pralinky a  Kozí farma Licibořice za své přírodní kozí sýry. Zájemci mohli do soutěže přihlásit výrobek, který naplňuje kritéria Slow Food.  Podmínku také bylo, že přihlašovaný výrobek je od českého výrobce a obsahuje převahu českých surovin.

Potravina dobrá, čistá a fair láká jak výrobce, tak spotřebitele

„Vyhlášením vlastní soutěže a udělením ocenění výrobcům produktů, které naplňují zásady hnutí Slow Food jsme chtěli veřejnost seznámit s tím, že i u nás je již řada výrobků odpovídajících kriteriím Slow Food. Znamená to, že výrobek musí být dobrý, tedy mít odpovídající chuť. Dále musí být čistý, tj. bez přidaných látek škodících lidskému zdraví a třetím charakteristickým rysem je, že bude fair, tzn., že za něj spotřebitel zaplatí výrobci spravedlivou cenu.,“ uvedla při předávání cen Blanka Turturro, místopředsedkyně české pobočky mezinárodní sdružení Slow Food. „Překvapilo nás množství těch, kteří se o podmínky ocenění zajímali, ale výběr byl přísný. Doufáme, že firmy a jejich výrobky obohatí nejeden stůl v českých domácnostech a počet výrobků odpovídající kriteriím Slow Food nadále poroste,“ dodává Blanka Turturro.

Hnutí Slow Food založil v roce 1986 italský novinář, enolog a gastronom Carlo Petrini, jako odezvu na otevření nové pobočky jednoho fastfoodového nadnárodního řetězce na historickém náměstí Piazza di Spagna v Římě. Cílem hnutí se stalo vytvořit paralelu ke globální subkultuře fast food, průmyslové velkovýrobě potravin a standardizaci prostřednictvím chemických chutí.  Hnutí Slow Food si rychle získalo příznivce na celém světě. Je to důkaz, že stále více vzrůstá zájem lidí o problematiku jídla a pití, potravinové produkty a způsoby jakým se dostávají na náš stůl. Členové hnutí Slow Food zakládají sdružení zvaná convivia, která pro své členy organizují široké spektrum aktivit. Dnes na světě působí na nejnižší úrovni 760 místních convivií. (Slovo convivium, pochází z latiny a vyjadřuje vzájemnou pohostinnost.)

Hnutí Slow Food vzniklo v České republice v r. 2000. Klade si za úkol respektovat hlavní záměry mezinárodního hnutí Slow Food především v oblasti podpory a prosazování konzumace domácích potravinářských produktů. Prostřednictvím přednáškové činnosti seznamuje veřejnost s historií české i mezinárodní gastronomie. Organizuje odborné semináře a degustace a zprostředkovává informace o možnostech účasti na zahraničních akcích Slow Food.

Další informace naleznete na localhost/slowfood

autor: Ing. Josef Vacl

Snimek 072 Snimek 004

| 25. 10. 2009 | Blanka