Zkuste vánoční cukroví bez pečení

Kromě klasického pečení vánočního cukroví se objevují trendy přípravy různých obměn cukrátek, která jsou jiná nebo méně sladká či méně organizmus zatěžující.

Jeden z receptářů jsme našli zde: Ať se vydaří nejen cukroví, ale i Vánoce!
http://www.lidovky.cz/linecke-i-mramorove-koule-jak-doma-pripravit-raw-cukrovi-pek-/dobra-chut.aspx?c=A141208_103642_dobra-chut_ape

Linecká srdíčka i mramorové koule. Jak připravit raw cukroví?

Raw cukroví | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Recept 9. prosince 2014   6:35 | Lidovky.cz
Kokosky, linecká srdíčka či pracny. Raw food neboli živá strava je čím dál tím oblíbenější. Pokud ani na Vánoce nechcete vařit a péct, přinášíme recepty na nepečené a zdrvé cukroví. Jak na něj? Přinášíme několik receptů.

Linecká srdíčka

  • 1 hrnek strouhaného kokosu, umletého na mouku
  • 1,5 hrnku namletých mandlí
  •  6 lžíce raw sirupu z agáve
  • 1 lžičky kokosového tuku
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžičky drcené raw vanilky
  • 1/2 lžičky jedlé sody

Mandle namočíme na noc do vlažné vody, druhý den propláchneme, oloupeme a necháme v sušičce dobře prosušit, přibližně 10 hodin. Tento krok lze z časových důvodů přeskočit, ale lepší je vždy ořechy namáčet. Jsou chutnější, lépe stravitelné a vydatnější. Nejprve dobře promícháme suché přísady, přidáme sirup z agáve a kokosový tuk a vypracujeme vláčné těsto. Těsto rozválíme válečkem mezi dvěma potravinářskými foliemi na placku tlustou přibližně 4 mm a vykrajujeme různé tvary. Dáme na pláty do sušičky a necháme přes noc dobře vysušit.

Linecké je výborné samo o sobě. Můžete ho ale také slepovat raw marmeládou — viz další recept. Pokud máte marmeládu hodně vysušenou, vykrojíte z ní vykrajovátkem stejný tvar jako má linecké a kapkou agáve nebo medu „přilepíte“ k sobě.

Linecká srdíčka
Linecká srdíčka

Rybízová marmeláda

  • 1 hrnek namočených datlí
  • 1 hrnek vylisované šťávy z čerstvého (nebo mraženého) rybízu

Vše umixujeme a husté pyré nalijeme na olejem pomazaný pečící papír. Tuto velkou „palačinku“ sušíme v sušičce 6 a více hodin podle toho, jak hustou marmeládu chceme.

Kokosky

  • 1 zralá velká hruška
  • 5 lžíce strouhaného kokosu
  • 4 lžíce agáve sirupu
  • 1 hrnek strouhaného kokosu

V mixéru se silnými otáčkami rozemeleme 5 lžic strouhaného kokosu na kaši, přidáme loupanou hrušku zbavenou jadřince a opět rozmixujeme. Do tekuté přidáme hrnek strouhaného kokosu a 4 lžíce agáve sirupu. Pořádně zamícháme a polévkovou lžící nebo kopečkovačem na zmrzlinu děláme kokosky, které sušíme 6 – 8 hodin v sušičce. Kokosky je možné polít čokoládovou polevou.

Kokosky a linecká srdíčka
Raw cukroví

Vánoční koule

  • 2 hrnky nasekaných datlí
  • 1 hrnek kešu ořechů (předem namočených a poté usušených)
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička vanilky nebo skořice

Kešu a ořechy umeleme, přidáme kokosový olej, koření a pořádně propracujeme. Ze vzniklého těsta ukoulíme koule nebo vykrájíme různé jiné tvary a dáme trochu vychladit.

Mramorové koule Do těsta přidáme hrst na jemno nasekaných kešu nebo jiných ořechů. Propracujeme a vznikne velmi chutné těsto a to co z něj dál vytvoříte navíc i moc hezky vypadá.

Pracny a vánoční koule

Kakaové koule Do těsta přidáme 1–2 lžíce kakaového prášku. Těsto je pak třeba trochu déle hníst. Pokud se mu nebude chtít držet pohromadě, přidejte trochu kokosového oleje.

Pracny

  • 1 hrnek rozemletých kešu ořechů (přibližně 180 dkg)
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu, rozemletého na kaši
  • 2 lžíce raw kakaového prášku
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky drceného hřebíčku
  • 1/4 hrnku sirupu z agáve
  • 1/2 lžičky jedlé sody

Kešu ořechy si připravíme v předstihu. Necháme je min. 4 hodiny máčet ve vodě, poté propláchneme a pořádně vysušíme v sušičce. Nejdříve dobře promícháme všechny suché ingredience, poté přidáme kokosovou kaši a agáve sirup a opět dobře promícháme, posléze prohněteme. Do vhodné formičky (forma na pracnu byla moc dlouhá a placatá, osvědčila se formička na menší košíček asi 5 mm hluboká) dáme kousek potravinářské fólie a děláme malé bábovičky – pracny, které sušíme na plátu v sušičce 8 – 10 i více hodin podle chuti.

Recepty na raw cukroví pochází ze stránek varitcinevarit.cz.

Raw cukroví

Zdroj: http://www.lidovky.cz/linecke-i-mramorove-koule-jak-doma-pripravit-raw-cukrovi-pek-/dobra-chut.aspx?c=A141208_103642_dobra-chut_ape

Článek z kategorie: , | 16. 12. 2014 | Blanka