Zlatý kuchař

Anketa Zlatý kuchař 2016 – 4. ročník

Anketa Zlatý kuchař odstartovala letos již počtvrté. Vzorem byla pro pořádající redakci časopisu Gastro&Hotel profi revue podobná anketa, kterou každoročně vyhlašuje prestižní německý časopis Der Feinschmecker.
Redakce Gastro&Hotel oslovila 30 gastronomických odborníků, kteří o gastronomii a restauracích píší − tedy ne kuchaře, ne manažery, ne lidi pracující přímo v restauracích nebo v dodavatelských firmách, ale novináře, foodblogery a gourmety hodnotící restaurace. Požádali každého z nich, aby sestavil svůj vlastní žebříček deseti nejzajímavějších českých kuchařů roku 2016, určil tři zahraniční kuchaře, jmenoval jednoho kandidáta na Objev roku a nominoval jednoho kuchaře jako Hvězdu gastronomie do Síně slávy. U každého kuchaře měla být oceněna především jeho kreativita, hledání nových cest a řemeslná zručnost.
Vloni poprvé byla také zařazena kategorie Volba veřejnosti, kdy pro svého oblíbeného kuchaře hlasuje veřejnost na webových stránkách www.gastroahotel.cz.
Letošní novinkou je tištěná Gourmet mapa Zlatého kuchaře 2016, podle níž si milovníci gastronomie budou moct snadno vyhledat restaurace, ve kterých vaří ocenění kuchaři.
Mapa bude také ke stažení na webových stránkách www.gastroahotel.cz.

Výsledky ankety Zlatý kuchař 2016

Volilo se v pěti kategoriích:
Zlatý kuchař,
Zlatý zahraniční kuchař,
Objev roku,
Síň slávy – Hvězda gastronomie
Volba veřejnosti.

Zlatým kuchařem roku 2016 se stal v anketě časopisu Gastro&Hotel profi revue Jan Punčochář (Grand Cru Restaurant & Bar), stříbrnou příčku obsadil Oldřich Sahajdák (La Degustation Bohême Bourgeoise) a bronzový byl Radek David (restaurace La Veranda, Babiččina zahrada).

Umístění v dalších kategoriích
Zlatý zahraniční kuchař: Stephen Senewiratne, restaurace Red Pif
Objev roku: Přemek Forejt, restaurace Entreé
Hvězda gastronomie – Síň slávy: Pavel Pospíšil, restaurace Pospisil’s Gasthof Krone v Bühl-Oberbruchu
Volba veřejnosti: Petr Erin Kováč, restaurace Padowetz
Výsledky v kategorii Zlatý kuchař 2016 – pořadí a bodové hodnocení:
Jan Punčochář (Grand Cru) 147
Oldřich Sahajdák (La Degustation) 112
Radek David (La Veranda, Babiččina zahrada) 103
Roman Paulus (Alcron) 83
Pavel Sapík (Terasa u Zlaté studně) 61
Martin Štangl (Eska)                                                    52
Martin Svatek (Goldie Tábor)   49
Přemysl Forejt (Entrée Olomouc)  49
Michal Göth (Miuri Čeladná)   42
Radek Kašpárek (Field) 39
Marek Šáda (Mlýnec) 36
Ondřej Jíňa (Next Door) 34
Marek Fichtner (Augustine)  33
Pavol Pavlík (Bistrot 104) 28
Titus Eliáš (Na kopci)                         27
Jiří Král (Aureole)                        25
Jan Kracík (Pot-au-feu)                          25
Patrik Bečvář (Selský dvůr)                          24
Michal Černý (Story)                                         23
Jaroslav Sapík (U Sapíků Klokočná)                          21

pramen: Gastro&Hotel -TZ, Praha 11. 5. 2017
foto Slow Food Prague

Článek z kategorie: , , | 13. 5. 2017 | Blanka