Mezinárodní projekty

Slow Cheese

Ubývá druhů sýrů, ubývá živočišných druhů, ubývá pastvin a ubývá sýrařů. Jednou za dva roky se koná veletrh Slow Cheese v Janově, aby připomněl sýrařské řemeslo a rozmanitost produkce sýrů.

 

Slow Fish

Šetrný rybolov, ne komerční drancování moří. Dobrá ryba ve smysl Slow Food je čerstvou, sezonní a chutnou rybou, chovanou v ekologickém režimu s ohledem na životní prostředí. Čistá ryba nesmí být vyživovaná antibiotiky. Při výlovu se s rybami musí zacházet eticky, stejně jako při třídění a přepravě. Poctivá ryba pochází z takového rybářství, které zajišťuje svým zaměstnancům férové pracovní podmínky.

 

Archa chutí

Archa chutí je online katalog potravin, kterým hrozí, že zmizí, a které jsou součástí kultur a tradic celého světa.
Na palubě archy jsou nejen rostlinné a živočišné druhy, ale také zpracované výrobky, jelikož společně s rostlinnou a živočišnou biologickou rozmanitostí mizí i sýry, masové výrobky, pečivo a sladkosti, tedy výrazy znalostí a umění zemědělců a řemeslníků předávané z generace na generaci – něco, co nenajdete v receptech.
V říjnu roku 2012 v Turíně Mezinárodní kongres hnutí Slow Food znovu potvrdil ústřední postavení tématu biologické rozmanitosti a opětovně zahájil projekt Archa chuti jako základní nástroj pro budoucnost asociace, která bude zahrnovat konvivia, výrobce potravin a místní komunity. Mezinárodní výkonný výbor požádal Nadaci pro biologickou rozmanitost hnutí Slow Food (technická sekce hnutí), aby vytvořila a koordinovala projekt Archa chuti společně snárodními/regionálními komisemi a Univerzitou gastronomických věd (UNISG).