Chuti našich sousedů propojily národy

Jaký je správný poměr paprik a rajčat v maďarském leču?

Kolik druhů masa přijde do boršče?

Jaká je tajná surovina, kterou přidává slovenská babička do kapustnice?

Jak dlouho vařit špagety, aby byly přesně al dente?

To všechno jsem se dozvěděli na spořilovském trhu u našeho stánku. Sdílení chutí a receptů, předávání zkušeností a vzpomínek na jídla, která jsme ochutnali v dětství nebo na dovolené, to vše vytvořilo komunitní atmosféru naplněnou porozuměním a inspirativním poznáváním kultury našich sousedů.

Na trhu jsme přivítali Maďary Mátého s Rózou, kuchařky Mariu a Elišku z Potravinové banky Praha a Emilia z italské Apulie. S nadšením nám předvedli své kulinární umění a uvařili vyhlášená jídla ze své gastronomické tradice: maďarské lecso, ukrajinský boršč, slovenskou kapustnici a spaghetti al pomodoro.

Pozitivní ohlasy návštěvníků trhu nebraly konce, někdo si přišel přidat dvakrát a jiní si dokonce přinesli vlastní kastrůlky, aby si odnesli naše jídlo domů k sobotnímu obědu.

Při ochutnávání národních specialit bylo všem dobře, protože jídlo dokáže snadno překročit hranice a rozostřit rozdíly mezi náboženským a politickým vyznáním.

Za finanční podporu akce děkujeme Městské části Praha 4.

| 12. 6. 2021 | Eva Rýznerová