Druhý ročník soutěže o nejlepší spořilovskou nádivku má svého vítěze

Nádivky představují vděčné velikonoční téma, které skýtá nekonečný vějíř možností k použití jarních surovin.

Nádivka 2

 

V nádivce má být podle tradice něco zeleného. Někdo dává špenát či mladé kopřivy, další jarní byliny z pole či zahrady, jiný zajde do lesa pro medvědí česnek. Někdo přidává uzené maso, jiný ne, ale v nádivce vždy naleznete vejce i housku. Díky poctivému ochutnávání a hlasování přítomných labužníků z řad návštěvníků trhu, byly nakonec vyhodnoceny jako nejlepší tyto nádivky:

  1. místo získala nádivka Jitky Novákové – se špenátem a lehce pikantní italskou klobáskou salsicciou.Nádivka 1
  2. místo obsadila nádivka Evy Jelínkové, která nezapřela své maďarské kořeny, a nádivku naservírovala v paprikovém lusku. Nádivka 4
  3. místo si vydobyla nádivka Evy Rýznerové ve formě srnčího hřbetu, plněná vařeným vejcem a ochucená divokými bylinami. Nádivka 3
  4. místo obdržela nádivka z rukou šéfkuchaře restaurace Eureka, která sídlí přímo na Roztylském náměstí. Klasický způsob přípravy nádivky s uzeným oceňovala především mužská část degustátorů.Nádivka 5

Ostatní nádivky zaujaly rovněž zajímavým chuťovým provedením, na jednom stole se sešly nádivky s rukolu, pučálkou, cuketou… Své příznivce si našly všechny chutě, od pikantnější až po úplně jemnou. Pestrost nádivkového klání považujeme za důkaz toho, že každý vyhledává něco jiného, že nejsme všichni stejní a že vůbec netoužíme po umělých dochucovadlech a přibarvovaných potravinách, jak občas slýcháme. Co si stvoříme našima rukama, to je nezaměnitelné a autentické, naše, poctivé a české.

První cenu, koš plný českých jablek, předala Adéla Gjuričová, radní Prahy 4 pro kulturu a volný čas, jednoznačné vítězce 2. ročníku nádivkového klání – paní Jitce Novákové.

Nádivka 6

Už teď se těšíme na Vaše nádivky, kterými můžete přispět do 3. ročníku soutěže o jarní nádivku v dubnu příštího roku.

Foto: Eva Rýznerová/ Slow Food ® Prague

| 21. 3. 2016 | Eva Rýznerová