Jahodové knedlíky mezi kapkami deště

V sobotu 20. 6. jsme uskutečnili další edukační program v rámci oživení farmářských trhů na Spořilově.

Slavnost jahodových knedlíků na spořilovském trhu provázela nepřízeň počasí, ale my jsme se deštěm nenechali rozhodit. Jahodové knedlíky jsme uvařili a byly výborné!

Ke sporáku se postavil tým zkušených kuchařů. Manželé Eichnerovi jsou členy Staré gardy, senior klubu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Jaké je nejlepší těsto na jahodové knedlíky? Přece tvarohové, shodli jsme se všichni! A tak jsme připravili několik kilogramů těsta, do kterého jsme balili české jahody.

Přestože byly poslední týdny deštivější, dozrály na českých polích sladké jahůdky. Byly drobnější, ale o to chutnější!

S návštěvníky trhu jsme se podělili o recepty a přidali jsme praktické rady. My jsme podávali knedlíky s nasucho opraženou strouhankou, rozpuštěným máslem a cukrem.

RECEPT NA JAHODOVÉ KNEDLÍKY Z TVAROHOVÉHO TĚSTA

Na 10-12 knedlíků

Suroviny:

250 g měkkého tvarohu, 150 g polohrubé mouky, 100 g strouhanky, 1 vanilkový cukr, 1 celé vejce, 2 žloutky, 3 lžíce rozpuštěného másla, špetka soli

Postup:

Do tvarohu dejte našlehaná vejce se žloutky, špetku soli, vanilkový cukr, rozpuštěné máslo, mouku a strouhanku. Vypracujte těsto. Nechte 1/2 hodiny odležet a dle potřeby potom přidejte mouku tak, aby bylo těsto vláčné. Vyválejte váleček, nakrájejte na kousky a do každého zabalte omytou jahodu. Vytvořte knedlíky a vařte podle velikosti 8-12 minut.

NAŠE TIPY:

  • Těsto bude měkčí, když do něj přidáte víc másla.
  • Zkuste nakombinovat polohrubou mouku s dětskou krupičkou.
  • Když do těsta použijete jenom žloutky, bude měkčí.
  • Přidat můžete na špetku kypřicího prášku.
  • Jahody posypte před balením do těsta moukou, nebudou se lepit.
  • Knedlíky vařte v osolené vodě!
  • Do vody můžete přidat citronovou nebo pomerančovou kůru.
  • Knedlíky můžete posypat tvrdým tvarohem nebo rozmačkat čerstvé jahody a smíchat je se zakysanou smetanou. K dochucení můžete použít také vyšlehanou smetanu nebo tučný bílý jogurt.
  • Porci knedlíků můžete ozdobit lístkem máty nebo meduňky.

Děkujeme MČ Praha 4 za finanční podporu akce.

Text a foto © Eva Rýznerová/Slow Food Prague

| 25. 6. 2020 | Eva Rýznerová