Jak chutná pasta na jihu Itálie?

V sobotu 9. června rozzářily Centrální park na Pankráci barevné pokrmy z různých zemí světa, etnické kapely a vystoupení tanečních skupin. Multikulturní festival Kaleidoskop se konal už počtvrté a pořádala ho MČ Praha 4 se záštitou Petra Štěpánka, starosty MČ Praha 4.

Akce je výzvou k podpoře integrace cizinců. Ti se sami zapojili do přípravy pokrmů nebo do workshopů. U našeho stánku Slow Food Prague jsme přivítali Itala Raffaele de Pascalis, který si pro návštěvníky přichystal originální jihoitalské pokrmy. Protože Raffaele pochází z Lecce, představil jídla s typickými surovinami ze zdejšího kraje: s těstovinami, rajčaty, zeleninou, rukolou, olivami, kapary, bylinkami… Do Itálie nás přeneslo i sobotní počasí, bylo opravdu horko jako na jihu Itálie.

Blanka Turturro, prezidentka Slow Food Prague, a Raffaele de Pascalis.

Orecchiette s rajčaty, bazalkou a rukolou.

Pasta chutná!

Dříve, než nás vyhnal déšť, stihli jsme s Raffaelem uvařit několik autentických receptů. Ochutnali jsme například orecchiette (ouška) al sugo crudo (s nasekanými syrovými rajčaty, bazalkou, rukolou a olivami) nebo celozrnné penne s rajčatovou omáčkou. Návštěvníci mohli sledovat celý proces přípravy pokrmů krok za krokem a diskutovat s kuchařem o kvalitě surovin nebo o postupu přípravy.

V čem spočívá mistrná italská příprava těstovin, která je odborníky na výživu považována za zdravou?

  • Těstoviny se vaří bezprostředně před okamžitou konzumací.
  • Italské recepty pracují s olivovým olejem, čerstvými, konzervovanými či drcenými rajčaty vyzrálými pod sluncem, česnekem, bylinkami. Všechny tyto ingredience obsahují řadu zdraví prospěšných látek – zdravé tuky, vitaminy i minerály.
  • Jde o geniální kombinaci několika surovin, výsledkem je skvělá chuť.
  • Je to osvědčená jednoduchá příprava s několika zásadními pravidly – například těstoviny nepřevařit, ale uvařit al dente – bude tak uchován nízký glykemický index a těstoviny se budou lépe trávit.
  • Sezonní zelenina se využívá v nekonečné škále chuťových variací – my jsme do rajčatové omáčky použili například mrkev a řapíkatý celer.
  • Na závěr upozornění. Těstoviny  nejsou vhodné pro celiaky, i když  jsou v prodeji bezlepkové těstoviny.

    Všechno vypadalo tak lákavě!

    Chutnalo malým i velkým.

    Mimořádně chutná rajčatová omáčka s tuňákem a kapary.

 

Text a foto: ©Eva Rýznerová/Slow Food Prague

| 11. 6. 2018 | Eva Rýznerová