Jak chutnají letošní jahody?

Jako každý rok jsme se těšili z chuti a jedinečnosti českých jahod. Z pražských Kunratic je to na spořilovský trh jen kousek a my jsme měli možnost ochutnat čerstvě natrhané jahody z jahodových polí rodiny Jakoubkových z Kunratic.

Věřte, že chutnají úplně jinak než ty, které se prodávají podchlazené a vydrží dlouhé transporty a skladování! České jahody jsou různě velké a každá chutná trochu jinak. Některé jsou rudé, jiné vybledlejší, ale na chuti jim to neubírá.

Kromě degustace několika odrůd jsme si uvařili jahodové knedlíky z tvarohového těsta. Do knedlíků se pustil  šéfkuchař Jiří Eichner ze Staré gardy – Senior klubu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.  Poradil, jak na vláčné tvarohové těsto a na místě předvedl, jak se dělá černé máslo – ideální na polévání hotových knedlíků. Recept pochází ze starých českých kuchařek.

Ochutnávali jsme také mléčné jahodové výrobky. Jahodové jogurty od různých výrobců a různé tučnosti jsme porovnali s domácím tvarohem,   ochuceným jahodami rozmačkanými s cukrem. Výsledek byl zřejmý – co je domácí a připravené s láskou chutná nejlépe!

 

| 18. 6. 2017 | Eva Rýznerová