Jak jsme dříve jídávali-Toulky P.Hořejše

 

Víte, že císař Franz Josef, Tomáš Garrigue Masaryk, Antonín Dvořák, Jan Neruda nebo Karel Čapek jedli velmi skromně? O tom vypovídají dochované recepty jako císařův slavný trhanec Kaiserschmarren, švestkové knedlíky či kyselo Masarykovy maminky, Čapkovy bramborové placky…

Zveme vás na komponovaný pořad ke 100.výročí naší republiky:
Jak jsme dříve jídávali“

Dne 17.5. se ohlédneme do minulosti a dozvíme se, jak sdíleli společný stůl chudí a bohatí, co se kupovalo a  jedlo na pražské ulici anebo třeba v domácnosti svobodné matky…

V sále divadla Dobeška vypráví  Petr Hora Hořejš spolu s  promítáním historických fotografií, dokumentů a obrazů.
Mozaika zajímavostí z ‚historie žaludku’ s akcentem na stravování společné (restaurace, kavárny, tovární jídelny, vývařovny pro chudé, jídlo na ulici…). Tematické celky doplní hudební  vystoupení (dobové písničky, kuplety, Hašlerovy písně aj.) v podání dámského vokálně-instrumentálního tria Pragtet.
Pro každého diváka máme na závěr malé překvapení. 

 

POZVÁNKA: http://www.slowfood.cz/akce/pozvanky/jak-jsme-drive-jidavali

Info: http://www.divadlodobeska.cz/ 

| 16. 4. 2018 | Blanka