Jak jsme sázeli permakulturní salát

V sobotu 16. května jsme zahájili sezonu osvětových programů pro širokou veřejnost! Tradičním místem našich komunitních setkání je spořilovský farmářský trh. Sousedé se tady scházejí každé sobotní dopoledne pod širým nebem, nakoupí lokální produkty a posedí v přilehlém parku. Edukační programy jsou pro ně vítaným zpestřením sobotního dopoledne.

Na spořilovský trh jsme přivezli sazenice salátu, zeminu, lopatky, květináče a rozjeli sázení. Do našeho workshopu jsme pozvali děti i jejich rodiče.

Zájem by obrovský! Každý, kdo se nebál ponořit ruce do hlíny, si odnesl vlastní malý salátek. Cílem akce bylo seznámit spořilovské sousedy s principy permakulturního zemědělství. O tom nám  vyprávěl Tomáš Franěk z Permafarmy Veselice.

Permakulturní farmář Tomáš Franěk.

Naše poradna byla otevřená všem. Nejčastějí dotazy směřovaly na škůdce – jak se s nimi vypořádat bez chemie? Je to vůbec možné? Dále jsme diskutovali o hnojení, vztahu k půdě, o tom, jak sladit přírodní cykly s lidskými potřebami.

Děkujeme Tomáši Fraňkovi za sazeničky salátů. Tomáš přivezl dva druhy – salát batavia a římský salát.

Teď už jen zalévat a s láskou o rostlinku pečovat!

Konvenční a permakulturní zemědělství jsou dva odlišné světy. Přejeme si, aby vznikalo více podobných farem, které naslouchají moudrosti Matky přírody a našich předků.

Edukační program podpořila Městská část Praha 4.

Text a foto: © Eva Rýznerová/Slow Food Prague

 

| 18. 5. 2020 | Eva Rýznerová