Jak se dělá jahodový džem?

V sobotu 16. června jsme na Roztylském farmářském trhu oslavovali krásu a chuť českých jahod. Minulý rok jsme si uvařili jahodové knedlíky, letos jsme se zaměřili na poctivý jahodový džem. Ten přímo na trhu uvařila Jitka Zajícová (www.dzemzceskehoraje.cz).

Jitka Zajícová, odbornice na džemy, zavařeniny a marmelády.

Jitka je expertkou na domácí džemy a zavařeniny. Vaří je výhradně z vyzrálého českého  ovoce, dodržuje tradiční postup výroby a kromě cukru a citrusového pektinu nepřidává do džemů vůbec nic. Při ochutnávce čerstvě uvařeného jahodového džemu jsme ocenili jeho mimořádnou chuť. Nadšené byly i děti: “Je to mega super!” hlásily do mikrofonu.

Jahodový džem.

Je to mega super!

Krásná a chutná!

Jitka Zajícová vysvětluje, jak na džemy.

Pro děti jsme přichystali i další slow food aktivitu – laboratoř chutí. Ukázali jsme rozdíl mezi kupovaným jahodovým jogurtem a jeho domácí variantou. Příprava jogurtu s jahodami v domácích podmínkách je velmi jednoduchá. Bílý jogurt a tvaroh smícháme s rozmačkanými čerstvými jahodami, dochutíme cukrem. Kousky čerstvých jahod nádherně prozáří zakysaný mléčný výrobek a dodají mu úplně jinou, nechemickou, chuť. Z naší degustace tedy vyšel jednoznačný vítěz – doma ochucený jogurt je nesrovnatelně lepší! “Teď si jdu koupit jogurt a tohle udělám doma,” prohlásila bezprostředně po ochutnávce jedna z návštěvnic trhu.

Který jogurt je lepší?

To vypadá dobře!

Text a foto: ©Eva Rýznerová/Slow Food Prague

| 20. 6. 2018 | Eva Rýznerová