Když chcete vědět víc o přirozeném zemědělství

Produkce vypěstovaná nepřirozeným způsobem uspokojuje pomíjivé touhy lidí a oslabuje lidské tělo, tvrdí ve své knize Revoluce jednoho stébla trávy japonský zemědělec a filozof Masanobu Fukuoka. Protože je člověk závislý na potravinách, měl by se vrátit k co nejpřirozenějšímu způsobu zemědělství. Jak na to?

Svými názory ovlivnil japonský vizionář mnoho lidí. Od zemědělců, zahradníků, ekologů, farmářů až po vyznavače slow food. Autor načrtává v první části knihy svou vlastní revoluci.

Zakladatel permakultury

Mládí strávil v laboratoři u mikroskopu a zkoumal rostliny. Po letech výzkumu se vrátil do rodné vesnice a začal hospodařit velmi „radikálním“ způsobem – nicneděláním. Masanobu Fukuoka po zkušenostech s farmařením stanovil několik zásad přirozeného hospodaření: bez obdělávání, bez chemických hnojiv nebo kompostu, bez odplevelování pomocí orby nebo herbicidů, bez prořezávání a bez závislosti na chemikáliích. Jen tak je podle Fukuoky možné vypěstovat dobré, čisté a poctivé jídlo, což jsou základní pilíře hnutí slow food. Dnes je takový způsob farmaření označovaný jako permakultura.

Návrat k přirozenému způsobu života

Dokud se nezmění vědomí v základu každého člověka, neskončí znečišťování půdy, varuje Fukuoka. Nabádá k opětovnému spojení člověka s přírodou a k ekologické obnově krajiny poničené průmyslovým zemědělstvím. Knihu napsal v roce 1975 a v těchto dnech vychází díky nakladatelství Alferia poprvé v českém překladu. Můžete z ní čerpat konkrétní inspiraci pro permakulturní zemědělství i podněty k přemýšlení o vlastním životě.

Akce pro členy a příznivce Slow Food

Na knihu Revoluce jednoho stébla trávy a další tituly z nakladatelství Alferia jsme pro vás domluvili slevu 20 %. Do objednávky zadejte kód: REVOLUCE19.  Akce platí do 31. 3. 2020.

Informace o knize:

224 stran, formát 120 x 165, brožovaná vazba, 249 Kč

Dokument o autorovi a jeho způsobu farmaření najdete zde.

Text © Eva Rýznerová/Slow Food Prague, foto: Alferia.

| 5. 12. 2019 | Eva Rýznerová