Kuchařského Oscara získal Přemek Forejt

V nově otevřené restauraci U Matěje proběhlo 30. května slavnostní vyhlášení ankety Zlatý kuchař 2018. A my jsme byli u toho.

Trojice vítězů: Přemek Forejt, Jan Punčochář a Radek David.

Jan Punčochář, trojnásobný vítěz ankety, předal pomyslné žezlo krále české kuchyně Přemku Forejtovi z olomoucké restaurace Entrée a sám se posunul na stříbrnou příčku. Jan Punčochář se přesunul i ze své dlouholeté základny, restaurace Grand Cru do restaurace U Matěje, která hostila slavnostní vyhlášení ankety. Bronzový byl Radek David (La Veranda, Babiččina zahrada), který na akci dorazil s manželkou a se synem.

Vítěz ankety Přemek Forejt s Blankou Turturro, prezidentkou Slow Food Prague.

 

Radek David, manažerka ankety Stáňa Krejčová a Přemek Forejt.

Anketa proběhla letos už pošesté. Vzorem byla od počátku pro pořádající redakci časopisu Gastro&Hotel profi revue podobná anketa, kterou vyhlašuje německý gastronomický časopis Der Feinschmecker.

Redakce Gastro&Hotel každoročně oslovuje gastronomické specialisty, kteří o gastronomii a restauracích píší, tedy ne kuchaře, ne manažery, ne lidi pracující přímo v restauracích nebo v dodavatelských firmách, ale novináře, foodblogery a gourmety hodnotící restaurace. Každý z nich sestavuje vlastní žebříček deseti nejzajímavějších českých kuchařů roku 2018 a svůj tip přidává i v dalších kategoriích.

Výsledky ankety Zlatý kuchař 2018

 

Volilo se v šesti kategoriích: Zlatý kuchař, Zlatý zahraniční kuchař, Objev roku,

Síň slávy – Hvězda gastronomie, Zlatý cukrář a Volba veřejnosti.

 

Soška „kuchařského Oskara” ze sklářského ateliéru Zdeněk Kunc Glass.

Zlatým kuchařem roku 2018 se stal v anketě časopisu Gastro&Hotel profi revue

Přemek Forejt (Entrée Olomouc), stříbrnou příčku obsadil Jan Punčochář (v roce 2018 Grand Cru Restaurant & Bar, letos restaurant U Matěje) a bronzový byl Radek David (La Veranda, Babiččina zahrada).

 

Umístění v dalších kategoriích:

Zlatý zahraniční kuchař: Christian Duy Chu, Levitate

Objev roku: Vojtěch Petržela, Juniorský národní tým AKC, menu pro jídelní vozy Českých drah

Síň slávy: Václav Košnář, do r. 2017 Farma Košík

Zlatý cukrář: Josef Maršálek, freelence

Volba veřejnosti: Jan Kaplan, Dvůr Hoffmeister, Číčovice

Kompletní seznam všech oceněných kuchařů najdete na www.zlatykuchar.cz a na www.gastroahotel.cz.

| 31. 5. 2019 | Eva Rýznerová