Kysané zelí je česká super potravina

Víte, že běžně dostupné kysané zelí obsahuje “éčka” a prošlo pasterizací? O tom se můžete snadno přesvědčit, když si přečtete složení na obalu výrobku. Aby se mohlo zelí prodávat co nejdéle, používají se v potravinářském průmyslu moderní postupy, které nahrazují přírodní způsob kvašení. Zelí z obchodní sítě je tak ochuzeno o vitaminy, laktobacily a další cenné látky.

Na spořilovském trhu jsme si ukázali, jak je tradiční postup nakládání hlávkového zelí snadný. Zelí nakrouhat, prosolit, promíchat s cibulí a natěsnat do keramické nádoby zvládaly naše babičky celkem snadno. Dokážeme to znovu i my? Zdraví je přece to nejcennější, co máme!

Inspirovali jsme se také v daleké Asii a nakoukli do korejské kuchyně. I ta má svůj národní kvašený poklad – kimči. V Koreji kimči konzumují tisíce let a možná proto patří Korejci k nejzdravějším národům.

Sousedy na trhu jsme vyzvali k účasti v malé komunitní soutěži. Soutěžní otázka zněla: co je naloženo v naší tinktuře? Záhadně vypadající tobolky identifikovalo jen pár soutěžících. Jednalo se o semena a listy lichořeřišnice naložené v domácí slivovici.

Chcete vyzkoušet naše recepty?

Zde najdete recept na kysané zelí podle M. D. Rettigové a recepty se zelím. 

Připravili jsme pro vás také recept na kimči.

Text a foto @Eva Rýznerová/Slow Food Prague

Za finanční podporu akce děkujeme Městské části Praha 4.

| 7. 12. 2020 | Eva Rýznerová