Můžeme si ještě přidat?

Další kurz inspiračního SLOW vaření pro zájemce z řad personálu školních jídelen a veřejnosti  je za námi. Tentokrát proběhl v pondělí 24. února v Desáté školní jídelně v Plzni.

Téma kurzu bylo i tentokrát lákavé: Omáčky a pesta pro italské těstoviny 4x jinak a dort italské babičky jako bonus.

S naším šéfkuchařem Gianlucou Giardi, členem Slow Food Prague, jsme se učili:

Plzeňská ŠJ kurz těstovin

 

  • Jak připravují italské babičky tradiční krémový koláč s mandlemi torta della nonna?
  • Co vše se dává do pravého bazalkového pesta?
  • Kolik je třeba rajčat na jednu porci těstovin?
  • Jakou barvu mají správně vařené těstoviny?
  • A co jejich konzistence? Jak poznám, že nejsou převařené?

V kuchyni provoněné svěžestí čerstvých bylin a rajčatové omáčky vládla přátelská nálada. Účastnice se seznamovaly a porovnávaly použití moderních technologických zařízení ve školních kuchyních, ale také živelně diskutovaly. Třeba o tom, jak změnit postoj dětí ke školním obědům, tak, aby vědomě vnímaly jídlo jako hodnotu.

Závěrečné posezení v bistru Desítka s degustací pokrmů uvařených v průběhu kurzu zakončila prohlídka interiéru školní jídelny. Ideální příležitost k výměně zkušeností, zhodnocení kurzu a informaci o dalších lekcích vaření v prostorách této jídelny!

A nejlepší hlášky?

“Brokolici nemusím, ale za tímhle brokolicovým pestem i přes plot skočím!”

Nejmladší účastnice při ochutnávce: “Zbylo mi tam na přidání?”

Na příští inspiraci s Gianlucou se těšte na konci března. Termín zveřejníme u nás na webu, přihlášky a bližší informace zde: info@jidelna-bory.cz

| 2. 3. 2020 | Blanka