Na farmě vařili malí gurmáni

Na selské slavnosti jsme letos vyrazili už podruhé, tentokrát do jižních Čech. Ve spolupráci s Asociací soukromého zemědělství jsme zavítali na Farmu u lesa v Sudoměřicích u Bechyně. Rodinná farma Šonkových otevřela brány farmy a přivítala tisíce spokojených návštěvníků.

Na farmě obdivovaly rodiny s dětmi spoustu zvířat jako koně, ovce, býky, kozy, drůbež, nahlédnout mohly i do výkrmny kuřat.

Když děti využily sportovních nebo kulturních radovánek, dostaly hlad. A my jsme jim nabídli možnost připravit si jídlo vlastníma ručičkama.

Jak se dělá vajíčková pomazánka? Z vajíček!

V každou celou hodinu jsme zahájili kurz vaření pro děti Malý gurmán. U našich stolů se vystřídaly desítky dětí. Některým pomáhaly maminky, dalším za zády fandili kámoši nebo sourozenci.

Abychom děti inspirovali k přípravě domácích svačinek, připravili jsme společně výbornou vajíčkovou pomazánku. Na krajíci kváskového chleba z pekárny Chleba se solí chutnala naprosto skvěle! Jinak než pomazánka kupovaná, protože děti se seznámily s každou surovinou, která se do pomazánky přidává, aby se nakonec všechny chutě propojily v dokonalý celek.  O kvalitě pravé vajíčkové pomazánky bez chemie svědčily úsměvy dětí i rodičů a prázdná miska, ve které nezůstalo ani sousto pomazánky.

Velkou zábavou byla i finální úprava chleba, protože všichni víme, že jíme také očima. Děti chlebíček ozdobily čerstvou zeleninou podle vlastní fantazie. A tak se na nás usmívali zajíčci, smajlíci nebo mimozemšťané.

Text a foto: Eva Rýznerová/Slow Food ® Prague

| 16. 9. 2019 | Eva Rýznerová