Pomalé Vánoce

Nenechte se strhnout zběsilým tempem pod taktovkou obchodníků a zpomalte. Vánoce a slavnostní stolování vnímejte jako tradiční hodnotu oproštěnou od nánosu reklamních kampaní.

Slow Food vyznává ve vztahu ke gastronomické kultuře tato kritéria: jídlo musí být dobré, čisté a poctivé.

Pojďme si ukázat, co to konkrétně znamená při hledání klíčové suroviny pro klasickou českou vánoční večeři – kapra. Když budete kupovat kapra, zajímejte se o to, jakým způsobem se chová. Upřednostněte rybu přímo od rybáře z blízkého okolí, kterého znáte a který vám sdělí detaily o chovu. Kde se ryby chovají? Jaká je obsádka rybníka? Čím se kapři přikrmují? Hnojí se rybník? Dochází při chovu kaprů k zásahům do krajiny?

Dobrý kapr ve smysl Slow Food je čerstvou, sezonní a chutnou rybou, chovanou v ekologickém režimu s ohledem na životní prostředí. Čistý kapr nesmí být vyživovaný antibiotiky. Při výlovu se s kapry musí zacházet eticky, stejně jako při třídění a přepravě. Poctivý kapr pochází z takového rybářství, které zajišťuje svým zaměstnancům férové pracovní podmínky.

Krásné a pomalé Vánoce všem!

Rybaření.

| 21. 12. 2018 | Eva Rýznerová