Příležitost, jak si být blíž

Milí členové, příznivci a podporovatelé Slow Food.

Jak mnozí víte, centrála naší mezinárodní organizace Slow Food sídlí v italském městečku Bra, v kraji Piemont. Ano, je to na severu Itálie a tato nádherná místa patří k oblastem nejvíce postiženým koronavirovou epidemií.

Pro všechny vyznavače SLOW životního stylu, přinášíme následující poselství.

Situace po celém světě se v posledních několika týdnech zcela změnila a nyní musíme čelit pravděpodobně jedné z největších globálních krizí za posledních 70 let – šíření viru COVID-19.

Itálie – a tedy i naše sídlo – je jednou z nejvíce postižených zemí na světě koronavirem. Situace se rychle vyvíjí a pandemie se bohužel šíří i v jiných zemích, Českou republiku nevyjímaje.

Důvody, které přivedly svět do této krize, jsou nevyhnutelně spojeny se spotřebním systémem, proti němuž naše mezinárodní hnutí léta bojuje. Musíme také potvrdit, že mnohé z našich bitev mohou tvořit odpověď na krizi, počínaje potřebou být stále více součástí komunity. Když postavíme do samého středu našich činností solidaritu a přátelství, překonáme logické argumenty spojené s ekonomickým systémem založeným na soutěži.

Jsme pevně přesvědčeni, že odpovědí na tuto mimořádně naléhavou situaci, je důraz na místní hospodářství a zejména zemědělskou produkci.

Ještě jednou: způsob produkce a spotřeby potravin by měl a musí opět hrát hlavní roli.

V příštích několika týdnech nesmíme opustit naše domovy, pokud nepůjdeme nakoupit, do práce nebo do lékárny. Naším úmyslem není zastavit naši činnost, ale zároveň musíme velmi pečlivě sledovat situaci, přijímat bezpečnostní opatření a dodržovat je. Pokračujeme v naší práci, realizujeme naše projekty, plánujeme mezinárodní veletrh Terra Madre.

Možná se v blízké době nepotkáme na farmářských trzích nebo ve školách, kde realizujeme naše kurzy vaření. Stále však můžeme být v kontaktu na webových stránkách a na sociálních sítích.

Tento zvláštní čas je příležitostí, jak si být blíž více než kdy jindy. 

Myšlenku dobrého, čistého a poctivého jídla už šíříme 30 let. COVID-19 nás nezastaví, ale budeme potřebovat vaši pomoc, abychom spojili síly a podpořili české farmáře, chovatele, zpracovatele surovin, alternativní potravinové komunity a lokální restaurace.

Myšlenky Slow Food můžete podpořit i tím, že se stanete naším členem.

| 24. 3. 2020 | Eva Rýznerová