Rajská jablíčka z českého políčka

Každá sobota na spořilovském farmářském trhu je báječná, ale ta v polovině září byla přece jen o něco výjimečnější.

Na trhu se totiž sešla nejkrásnější rajská jablíčka z celých Čech! Díky ochutnávce, kterou přichystala Latifundie Bořka Nováka (www.latifundie.eu), mohli návštěvníci porovnat jednotlivé druhy, a že jich bylo!

Podle Bořka Nováka existuje přes 400 odrůd tomatů – jak rajčatům zamilovaně říká – a ve své latifundii nedaleko Dobříše se věnuje ekologickému pěstování z vlastních semínek. Musíme uznat, že Bořkova rajčata chutnala skvěle, zakousli jsme se například do populární italské odrůdy San Marzano, do Býčího srdce, do divokého či žlutého rajčete nebo dokonce do rajčete modrého.

Kromě toho představil Bořek s manželkou Slávkou řeřichu potoční a také řadu tykví nejrůznějších tvarů a barev.

Na stánku Slow Food jsme společně se šéfkuchařem Jiřím Eichnerem ze Staré gardy – Senior klubu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky – vařili rajčatovou polévku. Na recept se můžete těšit už brzy! Podávala se s opečenými krutony a čerstvou bazalkou a chutnala zkrátka jinak než rajská polévka z protlaku. Mnohem lépe!

  

Text a foto: © Eva Rýznerová/Slow Food Prague

| 1. 10. 2017 | Eva Rýznerová