S konzumací masa je třeba zpomalit


Klimatická krize je jednou z největších výzev současnosti. Vlády se konečně začínají probouzet a zabývají se závažností situace. Pomalu se objevují občanské a spolkové iniciativy, které vybízejí k preventivním opatřením.

Osvěta pomáhá upozorňovat na katastrofické důsledky rozpadu klimatu, ale stále to nestačí. Globální potravinový systém a životní prostředí ovlivňují vedle produkce potravinářských korporátů především naše individuální volby. Zejména pokud jde o produkci a spotřebu masa, můžeme toho udělat hodně my sami.

Podívejte se do svého nákupního košíku

Mezi spotřebiteli roste povědomí o důležitosti vědomých a udržitelných rozhodnutí, pokud jde o oblečení, automobily a bydlení. Obecně jsme se stali zelenějšími, a to i při nakupování potravin. Začínáme si uvědomovat, že i při výběru potravin je stále důležitější ekologická a sociální udržitelnost.

Už dlouho to víme. Současná spotřeba masa ve světě je neudržitelná, protože má závažné dopady na životní prostředí a na naše zdraví. Další samostatnou kapitolou je zohlednění podmínek chovu zvířat ve velkochovech. Jen proto, aby zemědělci uspokojili rostoucí poptávku trhu zcela ignorují dobrou životní pohodu zvířat.

Co je to Slow Meat?

Slow Food už nějakou dobu žádá každého, aby se při výběru jídla rozhodoval nejen podle osobních chutí ale také s vědomím, že vlastní konzumací ovlivňuje globální politiku. Nemusíme úplně měnit způsob života. Volba vědomého jídla může být snadným výchozím bodem na cestě k životnímu stylu, který je udržitelnější a pomalejší. Když jde o zpomalení ve spotřebě masa, znamená to, že jíme méně masa a volíme maso lepší kvality. Podle Českého statistického úřadu vzrostla loni v Česku spotřeba masa na osobu o 2,1 kilogramu! Není to trochu moc? Pro začátek maso zkuste zařadit do jídelníčku jen několikrát do týdne.

Inspiraci hledejte ve starých kuchařských knihách, kde jsou publikované nestárnoucí jídelníčky, prosazující luštěniny, sezonní zeleninu a bezmasá jídla. Spoustu inspirace najdete také v moderních vegetariánských a veganských kuchařkách, které upozorňují na etické souvislosti konzumace masa.

Kvalitní maso vám zajistí zemědělec, který chová zvířata podle standardů welfare. Chovatele skotu, prasat nebo drůbeže hledejte ve svém nejbližším okolí a čas od času si na farmu zajeďte pro maso sami nebo využijte systém KPZ. Ano, takové maso bude dražší, ale bude vás povzbuzovat vědomí, že jste udělali rozhodnutí dobré pro budoucnost naší planety.

Výzva #SlowMeat

Sledujte naše aktivity v tomto roce, budeme se kampani #SlowMeat věnovat v širokém měřítku. Přivítáme spolupráci ze strany chovatelů, zpracovatelů masa, výrobců masných výrobků, kuchařů a restaurací. Pojďme prosazovat naše cíle společně! Zájemci o spolupráci, ozvěte se na e-mail: eva.ryznerova@slowfood.cz.

Text: Eva Rýznerová

| 31. 1. 2020 | Eva Rýznerová