Selské slavnosti na ekofarmě Bošina

 

Celý den na farmě na čerstvém vzduchu a k tomu bohatý kulturní program – pomalá prázdninová sobota, jak má být! Na ekofarmě Honzy a Lucie Bošinových ve Vernéřovicích na Náchodsku se v sobotu 15. července konal další ročník Selských slavností.

Statek se nachází v chráněné krajinné oblasti Broumovsko, v srdci panenské přírody. Návštěvníci se mohli volně pohybovat v celém areálu farmy a pozorovat, jak se na podhorských loukách plných divokého kvítí pasou býčci, jak ve výběhu hudrají krocani, jak slepičky zobou žížaly. Dětem se nejvíc líbila kudrnatá prasátka plemene mangalice, která se bezstarostně převalovala v blátě. 

          

Ve spolupráci s kuchaři z Fresh and Tasty (www.freshandtasty.cz), kteří se hrdě hlásí k principům Slow Food, jsme připravili jídla z místních surovin – využili jsme především hovězí a vepřové maso v bio kvalitě z farmy Bošina. Ochutnávky byly zdarma, naším cílem bylo inspirovat místní obyvatele k domácímu vaření s důrazem na použití lokálních surovin.

A tak jsme ochutnali vepřové na kmíně, vepřové rilletes, chilli con carne… Pustili jsme se i do přípravy staročeské kmínové polévky (kmín pěstuje místní zemědělec Vladimír Tláskal, stejně jako mák), jeleního ragú (jelení maso nám poskytl Statek u Dašků) a ochutnali jsme moučníky jako od babičky – makový závin a mřížkový koláč s jahodovou marmeládou byly vynikající! Všem byly volně k dispozici recepty s podrobným postupem přípravy.

Pro děti jsme vytvořili zábavnou poznávací stezku. Na pěti stanovištích plnily úkoly výchovného a vzdělávacícho charakteru, a ty nebyly rozhodně nudné. Nejoblíbenější bylo ruční mletí máku!

Našemu hnutí Slow Food záleží na tom, aby to dobré, co se vypěstuje na českých polích, putovalo rovnou na naše talíře. Aby byla cesta od farmářů ke spotřebiteli co nejkratší, aby jídlo netrpělo při skladování nebo zpracování, aby se obešlo bez zbytečných konzervačních či dochucovacích prostředků.

To všechno ovlivníme především my sami tím, jak se rozhodujeme při nakupování.

Akce probíhala pod záštitou Asociace soukromého zemědělství ČR (www.asz.cz).

Text a foto: © Eva Rýznerová/Slow Food Prague

Článek z kategorie: , , , | 17. 7. 2017 | Eva Rýznerová