Slow nádivky na farmářském trhu

Už potřetí jsme se sešli na farmářském trhu na Spořilově, abychom společně ochutnali nádivky. Každý rok se těšíme na to, jak bude každá nádivka jiná. A jinak tomu nebylo ani letos.

Kopřivová, s medvědím česnekem, s uzeným, se škvarky, s divokou pažitkou a česnáčkem lékářským, nestačili jsme se divit, kolik je na světě druhů nádivek.

Mezi ochutnáváním jsme si s návštěvníky trhu předávali recepty, rady a zkušenosti.

“Kopřivy se  musí sekat, nikoliv mixovat!”

“Nejlepší nádivku dělá naše babička a je nepřekonatelná!”

“Jedině z den starých rohlíků!”

“Do nádivky používám speciální směs koření dovezného z Egypta!”

“Pocházím z chudého severu a tam se odjakživa nádivka dělala ze zbytků chleba! Když jsem se přestěhovala do Prahy a poprvé jsem ji dělala manželovi ke kuřeti, kuře nechal a pustil se jen do nádivky!”

“Čím víc vajec, tím lepší nádivka!”

“Do nádivky přidávám smažená vajíčka!”

Diskuse nad nádivkami nebrala konce a my se už teď těšíme na další ročník.

Jak podotkla jedna z návštěvnic trhu: “Jednu nádivku bych si dala k obědu, druhou k večeři a ty všechny ostatní mezi tím. Nejde říct, která je lepší, všechny jsou domácí a poctivé.”

Tak zase rok na viděnou s nádivkami!

 

Text a foto: Eva Rýznerová/Slow Food ® Prague

| 23. 4. 2017 | Eva Rýznerová