Snídaně s farmáři

Na Roztylském náměstí najdete každou sobotu kromě sezonního ovoce, zeleniny, pečiva, uzenin, masa také něco navíc. Tentokrát jsme obyvatelům Prahy 4 zprostředkovali setkání s regionálními specialitami od českých farmářů._DSC7862_s _DSC7823 _DSC7898_s _DSC7853_s _DSC7792_s _DSC7812_s _DSC7802_s Májové dopoledne bylo teplé a ve vzduchu se vznášela vůně čerstvě upečených lívanců, které přivezli mistři kuchaři ze Šluknovského výběžku. Dopřát jste si je mohli například se “štrúdlovou” džemoládou, která prostě chutnala jako štrúdl, přesně takový, jaký všichni milujeme. Po sladkém přišlo na řadu slané potěšení v podobě podomácku vyrobené vepřovky ze Statku Pochvalov. Manželům Šprincovým trvalo pět let, než našli dokonalou recepturu na starou českou specialitu – vepřové maso zavařené ve vlastní šťávě. Libové kusy jemně nasoleného a okmínovaného vepřového masa chutnají skvěle na plátku chleba, ale výborně poslouží i jako základ pro přípravu rizota. Chovatelé se s námi podělili o znalosti ze života vepříků a pro návštěvníky trhu vymysleli „vepřový kvíz“. Tušíte, jaký je rozdíl mezi vepřem a kancem? Kdo správně zodpověděl sérii otázek, získal vajíčka od domácích slepiček. O životě včel ví všechno pan Valerij Norenko z Otvovic, který nechal spořilovským ochutnat letošní první květový med. Děti lovily poklady v plátěných sáčcích a poznávaly jarní léčivé bylinky z našich zahrádek. Největší zájem u dětí probudila šalvěj s modrými kvítky a list rebarbory. Prostřednictvím místních specialit jsme se přenesli do našich krajů k lidem, kteří dělají jídlo s láskou.

Nenechte si ujít příští akce na spořilovském trhu:

sobota 4. 6. KVĚTINOVÝ DEN NA SPOŘILOVĚ

Květiny, byliny, sazenice a keříky, na které jenom pomyslíte. Velká letní nabídka rostlin pro okrasu i užitek.

sobota 11. 6. JAHODOVÁ HOREČKA

Jahodové ochutnávky a recepty na jahodová potěšení přináší Slow Food Prague.

sobota 25. 6. PIKNIK U FONTÁNY

První piknik na trávě Roztylského náměstí po revitalizaci. Deku, piknikový koš, rodinné příslušníky a děti s sebou!

Od 1. 7. do 3. 9. 2016 přechází farmářské spořilovské trhy na prázdninový úsporný režim. I ve zmenšené podobě pro vás trh zajistí dostatek zeleniny, ovoce, pečiva, sýrů, masa a uzenin.

Text a foto: Eva Rýznerová

| 29. 5. 2016 | Eva Rýznerová