Správné skladování potravin jako cesta k neplýtvání

Zažili jsme událost!

Ve dnech 5. – 12. srpna 2022 navštívila delegace Slow Food z jihoitalského města Grottaglie Jižní Moravu a Prahu. Došlo tak k realizaci první části projektu Evropské komise ERASMUS+.

Jsme hrdými členy Evropské unie a věříme v mezinárodní výměnu zkušeností. Díky Potravinové bance Praha, která se stala žadatelem programu ERASMUS+, jsme vstoupili do světa mezinárodního vzdělávání. Náš společný projekt je zaměřený na správné skladování potravin – cestu k neplýtvání.
Po několika měsících administrativních příprav jsme se s kolegy z jihoitalského Slow Food potkali osobně. Delegace ze Slow Food Grottaglie Vigne e Ceramiche zamířila nejdříve na Jižní Moravu, kde jsme navštívili malé rodinné podniky zaměřené na zpracování typických lokálních produktů. Italští kolegové zavítali do Malého domácího vinařství Sklep Blučina, Hustopečské mandlárny, Levandulové farmy Starovičky, Zelárny v Brno-Tuřanech. Druhá část pobytu byla věnována návštěvě Potravinové banky Praha a společnému poznávání Prahy.
Jídlo je pevně spjato s kulturou, proto nechyběly ani návštěvy památek (zámek Moravský Krumlov a slavná expozice Slovanská epopej, zámek Lednice) a divadla.
Naše matička Praha pak Italy vzala za srdce.

Další důkaz velikosti a spjatosti celosvětové rodiny Slow Food: ač jsme se viděli s italskými partnery poprvé, měli jsme dojem, že se známe dlouhé roky a naše konverzace nad společnými tématy nebrala konce.

Příště ciao v Itálii!

| 13. 8. 2022 | Eva Rýznerová