To je ale jídelna!
Ve školách je často jídelna považována za pouhou nákladovou položku v rozpočtu.
Místo toho by se mohlo společné stravování stát hnací silou rozvoje udržitelného zemědělství a mohlo by mít důležitou vzdělávací hodnotu.
V Itálii byly směrnice EU (strategie Z pole na vidličku neboli Od zemědělce ke spotřebiteli) adaptovány prostřednictvím nařízení zavádějícího minimální environmentální kritéria při zadávání veřejných zakázek, což je krok směrem k jídelně navržené jako nástroj územního rozvoje, který zapojí školní komunitu do procesu radikální změny.
V České republice se soutředíme na stanovení standardů kvality a zavedení principů slow food do školního stravování. I o tom bude hovořit naše delegátka Renata Lukášová na Terra Madre Salone del Gusto. Vystoupí v rámci konference Pensa che mensa 24. září v 10.00 hodin. Konferenci bude moderovat prezidentka Slow Food Barbara Nappini.
Celý program akce Terra Madre Salone del Gusto najdete zde.