Uvař obraz

Letos v červnu jsme zahájili spolupráci s Národní galerií Praha. Galerie zveřejňuje každý měsíc jeden obraz ze svých sbírek, na kterém najdete motivy bylinek, zeleniny, ovoce, nápojů, zkrátka různých ingrediencí, které zaujaly tvůrčí mysl výtvarníků a vztahují se ke stolování.

Kurátorky z Národní galerie zajišťují odborný kunsthistorický výklad symbolů a my připojujeme recept volně inspirovaný obrazem.

Všechny zveřejněné obrazy a recepty najdete na sociální síti Facebook pod tímto hashtagem: #UvařObraz. 

 

RECEPT Z LISTOPADOVÉ VÝZVY:

Dušené koroptve podle Magdaleny Dobromily Rettigové

 

Pro 4-6 osob

Suroviny:

70 g másla

1 cibule, oloupaná a nakrájená

2 koroptve v kuchyňské úpravě, rozporcované

100 g slaniny, nakrájené na kostičky

2 snítky tymiánu

2 bobkové listy

1 lžička sušeného mletého zázvoru

2 utlučené hřebíčky

200 ml drůbežího vývaru

jíška ze 100 g másla a 100 g hladké mouky

250 ml červeného vína

2 lžičky kaparů

nastrouhaná kůra z 1 citronu

sůl a pepř

hrst nasekané petržele

Postup:

  1. Ve velkém hrnci orestujte na másle cibuli a přidejte maso. Opečte ho ze všech stran.
  2. Přidejte slaninu, tymián, bobkový list, zázvor i hřebíček a podlijte vývarem.
  3. Přiklopte pokličkou a za občasného míchání duste 60 minut.
  4. Jíšku rozřeďte 250 ml červeného vína a přidejte do hrnce.
  5. Duste dalších 30 minut.
  6. Přidejte kapary a citronovou kůru. Podle chuti dosolte a opepřete.
  7. Před podáváním posypte petrželí.
  8. M. D. Rettigová doporučuje podávat dušené koroptve s věncem z máslového těsta.

Vyzkoušíte tento recept? Sdílejte s námi fotografie svých výsledků na sociálních sítích pod hashtagem #UvařObraz.

Karel Purkyně, Zátiší s cibulí a koroptvemi, 1861 | bit.ly/NGP–Purkyně-Zátiší

| 28. 11. 2020 | Eva Rýznerová