Uvař obraz
Kurátorky z Národní galerie zajišťují odborný kunsthistorický výklad symbolů a my připojujeme recept volně inspirovaný obrazem.
Všechny zveřejněné obrazy a recepty najdete na sociální síti Facebook pod tímto hashtagem: #UvařObraz.
RECEPT Z LISTOPADOVÉ VÝZVY:
Dušené koroptve podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Pro 4-6 osob
Suroviny:
70 g másla
1 cibule, oloupaná a nakrájená
2 koroptve v kuchyňské úpravě, rozporcované
100 g slaniny, nakrájené na kostičky
2 snítky tymiánu
2 bobkové listy
1 lžička sušeného mletého zázvoru
2 utlučené hřebíčky
200 ml drůbežího vývaru
jíška ze 100 g másla a 100 g hladké mouky
250 ml červeného vína
2 lžičky kaparů
nastrouhaná kůra z 1 citronu
sůl a pepř
hrst nasekané petržele
Postup:
- Ve velkém hrnci orestujte na másle cibuli a přidejte maso. Opečte ho ze všech stran.
- Přidejte slaninu, tymián, bobkový list, zázvor i hřebíček a podlijte vývarem.
- Přiklopte pokličkou a za občasného míchání duste 60 minut.
- Jíšku rozřeďte 250 ml červeného vína a přidejte do hrnce.
- Duste dalších 30 minut.
- Přidejte kapary a citronovou kůru. Podle chuti dosolte a opepřete.
- Před podáváním posypte petrželí.
- M. D. Rettigová doporučuje podávat dušené koroptve s věncem z máslového těsta.
Vyzkoušíte tento recept? Sdílejte s námi fotografie svých výsledků na sociálních sítích pod hashtagem #UvařObraz.

Karel Purkyně, Zátiší s cibulí a koroptvemi, 1861 | bit.ly/NGP–Purkyně-Zátiší