Z pole rovnou na stůl

Co roste na českém políčku začátkem října? Maliny, ostružiny, cukety, mangold, brambory, zelí, kapusta, bylinky… o tom, jak je podzim štědrý, jsme se přesvědčili na vlastní oči na Permafarmě Jagava.
Jedním ze strategických cílů Slow Food je sbližovat cílové zákazníky s farmáři, zkracovat cestu jídla a propojovat město s venkovem. Proto jsme navázali spolupráci s Tomášem Fraňkem, zakladatelem farm Jagava. Tomáš hospodaří v permakulturním designu. Vypravili jsme se za ním do Veselice, aby nám představil principy permakultury. Permakulturní zemědělství respektuje potřeby přírody, nepoužívá chemii a snaží se hospodařit tak, jak to uměli naši předci.
Jídlo neroste v regálech supermarketu, ale na poli!
Se členy naší SLOW expedice jsme sklidili aktuální úrodu a výpěstky přetvořili do jedinečného, neopakovatelného, komunitního oběda.
Z nasbíraných surovin jsme uvařili několikachodové menu, hojně provoněné čerstvými bylinkami:
  • Salát caprese z farmářských rajčat
  • Gratinovaná cuketa s pečenými rajčátky
  • Sklizňová zeleninová polévka s krutony
  • Mangoldová frittata
  • Kadeřávkové karbanátky se šťouchanými brambory
  • Ke kávě a čaji úžasný domácí kdoulový koláč a koláč se švestkami
Jídlo jsme si společně a především pomalu vychutnali a sdíleli myšlenky o nutnosti zpomalení v životě. Užili jsme si opravdové sezonní jídlo v nejlepší kondici. Shodli jsme se na tom, že jídlo vypěstované s láskou a bez chemie je mnohem chutnější! Takové jídlo obsahuje více živin a je v něm spousta dobré energie. Na farmu se rádi vrátíme!
 

 

 

| 5. 10. 2020 | Eva Rýznerová