Začni správně a uvař si!

 Devět dětí z dětských domovů, profesionální kuchařka a prostředí hotelu na pražském letišti. V neděli 8. září jsme uvařili s mlaďochy z projektu Začni správně tříchodové menu. 

Každý rok opustí dětské domovy stovky dětí, ale málokdo z nich tuší, co ho čeká v reálném životě. Už žádné jídlo ze stravovacího zařízení, ale vlastní kuchyně s prázdnou ledničkou. Domácí jídlo je určitě zdravější a úspornější než strava v restauracích, nebo u stánků s rychlým občerstvením. Ale jak udělat první kroky k samostatné domácnosti a naučit se hospodařit při nákupu potravin?

Když do života vcházíš…

Čím naplnit spíž, kolik stojí kilo mouky a kuřecího masa, jak si vytvořit železnou zásobu nebo jak zvládnout základy kuchařského umění? To je řada starostí, které přináší každodenní život. V kuchyni mladý člověk nechce trávit příliš času a úsporné a rychlé recepty přijdou každému vhod.

Moničce, nejmladší účastnici naše kurzu bylo teprve 12 let. Nejstaršímu Františkovi 22 let. Všichni se s chutí pustili do krájení cibule nebo míchání těsta na palačinky.

U prostřeného stolu jsme si nakonec vychutnali společně uvařené jídlo a věříme, že jsme dětem z dětských domovů předali chuť k vaření a nadšení z poctivého jídla, uvařeného s láskou.

Text a foto: Eva Rýznerová/Slow Food ® Prague

| 9. 9. 2019 | Eva Rýznerová