I naše děti mají nárok na kulturu stolování s pestrou nabídkou lokálních a sezonních specialit vycházejících ze zemědělských tradic minulých generací.
Podporujeme vztah k jídlu jako hodnotě nikoli jako ke zboží.
Jezte pomalu, žijte dlouho.
Podílejte se s námi na propojení sítě místních výrobců s domácnostmi a gastronomickými provozy, hledejte s námi přímé a alternativní způsoby, jak dostat potraviny od malých výrobců k odběrateli.
Zachování poctivého přístupu k jídlu jako hodnotě je celosvětovým tématem. Hnutí Slow Food vzniklo v roce 1986 v Itálii, v roce 1989 došlo k ustanovení světové organizace ve 160 zemích světa a dnes má hnutí celosvětově přes 100 000 členů.
Úkol hnutí Slow Food
Naučit vážit si kultury stolu, chránit a vychutnávat místní produkty, které by mohly být odsouzeny k zániku na úkor mezinárodní standardizace potravinářských výrobků a rychle se rozvíjející “kultury” Fast Food. Členové hnutí prosazují místní produkty, domácí odrůdy plodin a upozorňují na dávno zapomenuté recepty.
Slow Food Česká Republika
V ČR vzniklo Convivium SF v roce 2000, ale jeho základní orientace byla zaměřena především na oenologii. Členy byly v naprosté většině cizinci žijící v ČR a dorozumívacím jazykem byla angličtina. Obnovená činnost SF si klade za úkol respektovat hlavní záměry mezinárodního hnutí SF především v těchto oblastech:
- Podporovat a prosazovat konzumaci domácích potravinářských produktů.
- Prostřednictvím přednáškové činnosti seznamovat veřejnost s historií a chutěmi české i mezinárodní gastronomie.
- Organizovat odborné semináře a degustace v ČR i v zahraničí.
- Poskytovat informace o možnostech účasti na zahraničních akcích SF.
- Spolupracovat s regiony při podpoře lokální kvalitní gastronomie a cestovního ruchu.
- Vybírat a oceňovat oblíbené dobré, čisté a poctivé potravinářské výrobky.