Recepty

Inspirace pro velikonoční nádivku

V sobotu 2. dubna pořádáme už osmý ročník soutěže o nejlepší velikonoční nádivku.

Všem milovníkům této velikonoční speciality nabízíme tři vítězné recepty, které zabodovaly v minulých ročnících. Jsme si ale jistí, že ten váš, rodinný recept, je naprosto jedinečný! Přijďte se s námi podělit o rodinný poklad!

Jak akce probíhá?

Přineste k registraci v 9.00 nádivku naporcovanou na kousky ke stánku Slow Food Prague. Dostanete pořadové číslo a vaši nádivku nabídneme s ostatními k lidovému ochutnání. Po degustaci proběhne diskuze nad vašimi recepty a hlasování. Společně zvolíme vítěznou nádivku letošního ročníku! Do soutěže se můžete zaregistrovat také předem na e-mailu: blanka@slowfood.cz.

Těšíme se na Vás!

 

Nádivka se salsicciou Jitky Novákové

Suroviny:

250 g veky, nakrájené na kostičky

450 g italské klobásy salsiccia (z mletého syrového vepřového masa, osoleného, opepřeného, dochuceného bylinkami a muškátovým květem – zakoupíte ve specializovaných italských obchodech)

500 g mraženého listového špenátu

4 vejce, rozšlehaná vidličkou

80 g parmezánu, nastrouhaného

čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek

2 lžíce strouhanky + 2 lžíce parmezánu na posypání povrchu nádivky

plátky másla

 

Postup:

Salsicciu propíchejte vidličkou a uvařte ve vodě doměkka. Oloupejte střívko a salsicciu vidličkou rozmělněte. Špenát nechte povolit, a pak ho vhoďte do vroucí vody. Deset minut povařte, potom vodu sceďte a špenát nechte řádně okapat. Veku přelijte našlehanými vejci, přidejte k ní uvařenou salsicciu, vyždímaný špenát, parmezán a muškátový květ. Směs promíchejte a přemístěte do zapékací nádoby vyložené pečicím papírem. Posypte směsí strouhanky a parmezánu a poklaďte plátky másla. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 40 minut.

 

Klasická nádivka Petry Tůmové

Suroviny:

2 veky, nakrájené na kostičky
3 dl mléka
500 g uzeného masa, nakrájeného na kostky
2 hrsti kopřiv, spařených a nasekaných
1 cibule, nakrájená na kostičky
6 vajec
3 lžíce slunečnicového oleje + další na vymazání formy
1 stroužek česneku, prolisovaný
sůl a pepř

Postup:

Jednu veku namočte v mléce. V pánvi nechte rozehřát olej a zpěňte na něm cibulku. Přidejte kostičky z druhé veky a dozlatova je osmahněte. Ve velké míse smíchejte veku namočenou v mléce s vekou osmahnutou na cibuli. Přidejte uzené maso, kopřivy a česnek. Směs zalijte rozšlehanými vejci a dochuťte solí a pepřem. Pečicí nádobu vymažte olejem a nalijte do ní připravenou směs. Pečte při teplotě 180 °C po dobu 30 až 40 minut. Dobrou chuť!

Škvarková nádivka Evy Rýznerové

 

Suroviny:

1 bílá veka nakrájená na plátky (360 g)

8o g uzené krkovice, uvařené doměkka

hrst škvarků z domácí zabijačky

hrst petržele, nasekané nadrobno

4 stroužky českého česneku utřené se špetkou soli

6 vajec od sousedových slepiček, žloutky a bílky zvlášť

sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

sádlo na vytření formy

 

Postup:

Plátky veky nasucho opražte. Rozdrobte je do hluboké mísy a zakapejte vývarem z uzeného masa, přidejte maso pokrájené na kostky, škvarky, petržel, česnek a našlehané žloutky. Osolte a opepřete podle chuti. Se solí zacházejte opatrně, protože vývar z uzeného masa je slaný. V jiné míse vyšlehejte z bílků tuhý sníh a hmotu postupně zapracujte do směsi. Všechny důlky ve formě na muffiny vytřete sádlem a polévkovou lžící rozmístěte směs. Formu vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte 30-40 minut podle velikosti formy na muffiny a výkonu vaší trouby. O tom, jestli je těsto propečené se přesvědčte pomocí párátka, které zapíchněte do středu těsta. Pokud je párátko suché, nádivka je propečená.

 

 

pokračovat ve čtení »
27. 3. 2022 - Eva Rýznerová

Spolupráce s Národní galerií pokračuje

I tento rok se budete na sociálních sítích setkávat s projektem #UvařObraz, který jsme loni rozjeli ve spolupráci s Národní galerií.

Do nového roku jsme vkročili s receptem inspirovaným středověkem.

Sochařské dílo z Moravy 👉 Mistr Olomouckých madon, Narození Krista z Třebařova u Krasíkova, 1510–1515 | bit.ly/MOM–Narození-Krista 👈 nás tentokrát přivedlo k pátrání ve středověkých archivech. Prostý lid tenkrát jedl především obiloviny a luštěniny, dostupné v příslušném vegetačním cyklu, které bylo snadné vypěstovat. Jáhly jsou dnes téměř zapomenutou surovinou, a to je škoda! Pojďme si jáhly připomenout v jednoduchém receptu.

Jahelná kaše s medem a strouhaným perníkem
4 porce

● Suroviny:
2 šálky jahel
2 šálky mléka
1 šálek rozinek, namočených v rumu
100 g másla
3 lžíce medu od českého včelaře
3 lžíce strouhaného perníku

● Postup:
1. Jáhly properte ve studené vodě.
2. Proprané jáhly spařte horkou vodou a nechte 10 minut odstát.
3. Do rendlíku dejte vařit mléko a až začne vřít, snižte teplotu a zavařte okapané jáhly.
4. Za stálého míchání vařte na mírném ohni 20 minut. Pokud je směs příliš hustá, přidejte vodu.
5. Přimíchejte okapané rozinky.
6. Kaši servírujte politou rozpuštěným máslem, zakapanou medem a posypanou strouhaným perníkem.

pokračovat ve čtení »
29. 1. 2021 - Eva Rýznerová

Recept na Bún bò Nam Bộ

Monika z restaurace Lotus v pražské Sapě věnovala všem návševníkům exkurze v Sapě recept na oblíbený vietnamský pokrm. Jde o salát z rýžových nudlí, plný exotických chutí. Snadno ho připravíte doma.

Za inspiraci a fotografii děkujeme Petře z blogu Ochutnejte svět. Na blogu najdete recepty na jídla z celého světa.

Pokud máte zájem o další lekci vietnamské kuchyně, zaregistrujte se na říjnový kurz.

 

pokračovat ve čtení »
22. 9. 2020 - Eva Rýznerová

Jak se dělají jahodové knedlíky?

Jahodové knedlíky na Spořilově chutnaly všem, proto přinášíme vyzkoušený recept. Udělejte si v létě oblíbené ovocné knedlíky!

pokračovat ve čtení »
21. 6. 2019 - Eva Rýznerová

Vítězný tatarák Magdaleny Abtové

Představujeme vám vítězný recept klání o nejlepší tatarák, které se každoročně koná na Angusfarmě v Soběsukách.

pokračovat ve čtení »
1. 11. 2018 - Eva Rýznerová

Cukety plněné rýží

Také se vám urodily cukety a nevíte, co s nimi?

Vyzkoušejte náš recept na plněné cukety.

Cukety plněné rýží
pro 6-8 osob, příprava: 15 minut, vaření: 20 minut, zapékání: 10-15 minut

6 pevných, středně velkých cuket
4 lžíce olivového oleje
1 jarní cibulka
150 g kulatozrnné rýže (arborio nebo carnaroli)
3 lžíce drcených rajčat z plechovky
200 ml suchého bílého vína
500 ml zeleninového vývaru
2 lžičky másla
50 g nastrouhaného parmezánu
sůl a pepř
čerstvé nebo sušené oregano

  • 
Cukety omyjte a osušte. Odkrojte špičky, podélně rozřízněte a obě poloviny rozpulte. Z každé cukety tak získáte 4 „lodičky“, ze kterých lžičkou vydlabejte dužinu.
  • Do hluboké pánve nalijte 3 lžíce olivového oleje, přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku, nechte zesklovatět a poté přisypejte neopláchnutou rýži.
  • Krátce osmahněte, přidejte vydlabanou dužinu z cuket, drcená rajčata a podlijte bílým vínem. Nechte vsáknout a poté přilévejte podle potřeby vývar, dokud rýže nezměkne (celý proces trvá přibližně 20 minut).
  • Na závěr přimíchejte do rizota máslo a 40 g parmezánu. Rizoto osolte a opepřete.
  • Do lodiček naneste rizoto, zakápněte zbývajícím olivovým olejem, posypte parmezánem (10 g) a ozdobte snítkou oregána. Zapékejte v troubě 10-15 minut při teplotě 200 °C.

 

pokračovat ve čtení »
15. 8. 2018 - Eva Rýznerová

Králík na víně potěší nejen v zimě

Zima je dlouhá, proč si krátké dny nezpříjemnit svátečním obědem? Zkuste rodině připravit králíka na víně! Tenhle recept jsme představili na Selských slavnostech v Radonicích a měl obrovský úspěch. Králíka na víně připravil Míra Válek z Fresh and Tasty.

pokračovat ve čtení »
13. 2. 2018 - Eva Rýznerová

Čekání na jaro: Ředkvičky s dipem

Také se těšíte na jaro, jeho barvy, vůně a chutě?

Pojďte na ředkvičky s dipem.

Ingredience:
2 balíčky čerstvých červených ředkviček

Dip:
250 g měkkého tvarohu
3 lžíce sladké smetany
svazek pažitky
sůl dle chuti

Rozmícháme tvaroh se smetanou a přidáme najemno nakrájenou pažitku. Osolíme dle chuti a nalijeme do mělkých misek.
Ředkvičky očistíme od listů, umyjeme a přepůlíme.
Postavíme půlky ředkviček do dipu a servírujeme jako předkrm nebo svačinku našim malým labužníkům 🙂

ředkvičky

pokračovat ve čtení »
9. 2. 2018 - Blanka

Jste nachlazení z oslavy Nového roku?

Milí labužníci,

slavili jste halasně Nový rok nebo jste se stačili nakazit novoroční angínou?

Pak máme pro vás čaj podle receptu Dr. Fritze Geigera

Choroby z nachlazení a jejich léčení bylinným čajem:
máta peprná 25g
bez černý      25 g
heřmánek    25 g
lipový květ   25 g
4 plátky citronu i s kůrou (pouze v případě BIO citronu (jinak kůru odřízneme)

Příprava nálevu: Všechny složky (kromě citronu) smícháme, 3 lžičky směsi dáme do konvice a přelijeme 1/2 l vroucí vody. Přidáme kolečka citronu.

Po 5 minutách slijeme do šálku. 2-3 šálky tohoto nápoje nám přinese úlevu.

nálev z bylin

 

pokračovat ve čtení »
Článek z kategorie: , | 3. 1. 2018 - Blanka

Mrkvová pomazánka s celerem na chlebíčky

Máte rádi kořínky?
Zkuste tedy naši pomazánku ze dvou vyšlechtěných kořenů, které patří do naší tradiční gastronomie a po většinu roku jsou k dispozici.

Ingredience:

  • 300 g české mrkve, oškrábané a nastrouhané najemno
  • 100 g českého bulvového celeru, oškrábaného a nastrouhaného najemno
  • 1 žlutá cibule, oloupaná a nakrájená nadrobno
  • čerstvě vymačkaná šťáva z 1 citronu
  • 150 g plnotučného tvarohu
  • 100 g majonézy
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • špetka cukru
  • chléb nebo veka k podávání

V míse smíchejte mrkev s celerem a cibulí.
Zakapejte citronem, přidejte tvaroh, majonézu a promíchejte.
Dochuťte solí, pepřem a cukrem. Podávejte s chlebem nebo vekou.
Je to tak jednoduché, nic se nevaří a na přípravě se podílejí rády i děti.
Tak z chutí do toho!

pokračovat ve čtení »
Článek z kategorie: | 5. 11. 2017 - Blanka