Aromatický kompot z kdoulí
Tak nám opět zrají kdoule. Barví se do žluta a v košíku krásně voní.
Někteří chtějí nacpat kdoule do prádla.
OMYL! Nacpěte je do kastrolu a následujícím způsobem připravte jedinečnou dobrotu!
- 3 velké kdoule o celkové váze cca 300 g
- 2 polévkové lžíce třtinového cukru
- 3 jadérka badiánu
- špičku nože mleté skořice
- 2 hřebíčky
- 1 lžíce opraných rozinek
- 3dl vody
Řádně oprané a chloupků zbavené kdoule (stačí vydrbat houbičkou) nakrájíme (neloupané) na kousky,
vložíme s veškerým kořením a rozinkami do kastrůlku, zalijeme 3dl vody a pomalu pod poklicí vaříme. Po chvíli vaření , když kdoule začínají měknout, přidáme cukr, dovaříme do požadované konzistence.
Kdoule při delším vaření červenají či tmavnou.
Kompot můžete nechat v lednici i několik dní. Kdoule nejsou tak měkké, jako jablka a jejich sirup každým dnem houstne a dostává na pikantnosti. Má velice blahodárný účinek na trávení, ale je vhodný i při nachlazení.