Aromatický kompot z kdoulí

Tak nám opět zrají kdoule. Barví se do žluta a v košíku krásně voní.
Někteří chtějí nacpat kdoule do prádla.
OMYL! Nacpěte je do kastrolu a následujícím způsobem připravte jedinečnou dobrotu!

  • 3 velké kdoule o celkové váze cca 300 g
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 3 jadérka badiánu
  • špičku nože mleté skořice
  • 2 hřebíčky
  • 1 lžíce opraných rozinek
  • 3dl vody

Řádně oprané a chloupků zbavené kdoule (stačí vydrbat houbičkou) nakrájíme (neloupané) na kousky,

vložíme s veškerým kořením a rozinkami do kastrůlku, zalijeme 3dl vody a pomalu pod poklicí vaříme. Po chvíli vaření , když kdoule začínají měknout, přidáme cukr, dovaříme do požadované konzistence.

Kdoule při delším vaření červenají či tmavnou.

Kompot můžete nechat v lednici i několik dní. Kdoule nejsou tak měkké, jako jablka a jejich sirup každým dnem houstne a dostává na pikantnosti. Má velice blahodárný účinek na trávení, ale je vhodný i při nachlazení.

Článek z kategorie: | 18. 10. 2015 | Blanka