Babiččina žemlovka

Spadaná jablíčka jsou všude kolem nás. Padavčata sice nejsou krásná na pohled, ale chutnají stejně dobře jako voskem naleštěná jablíčka ze supermarketu. Běžte se projít krásně vymalovanou podzimní přírodou a přineste si košík jablek. Hodí se třeba na žemlovku.

Na babiččinu žemlovku si připravte:

  • 10 plátků bílé veky
  • 500 g českých jablíček, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na plátky
  • 60 g rozinek, přes noc namočených v rumu
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžíci skořice
  • 500 ml polotučného mléka
  • 6 vajec od sousedových slepiček
  • 100 g másla, nakrájeného na plátky

V mléce rozšlehejte vejce. Připravte si zapékací nádobu nebo remosku a vytřete ji máslem. Na dno vyskládejte první vrstvu plátků veky, na ni rozložte jablka, posypte rozinkami, cukrem a skořicí. Zalijte vaječnou směsí a poklaďte plátky másla. Tento postup opakujte do spotřebování všech ingrediencí. Zapékací nádobu vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte 35-40 minut podle výkonu trouby. Žemlovku podávejte vlažnou, posypanou moučkovým cukrem.

zemlovka

 

| 31. 10. 2016 | Eva Rýznerová