CELEROVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA

Udeřila pořádná zima a to je čas, kdy mnohý labužník ocení talíř dobré horké polévky.
Ta naše je vhodná i pro vegetariány, ověřená mnohými mlsnými jazýčky, oblíbená u velkých i malých.

Rozpis pro 4 osoby
250 g brambor
500 g celeru
100g cibulky
3 polévkové lžíce olivového oleje prvotřídní kvality/másla,
špetku bílého pepře, muškátový květ, sůl
čerstvá bazalka, petržel nebo kerblík – dle sezony
Omytý celer oloupeme.
V dostatečném množství osolené  vody uvaříme omyté celerové slupky.
V troubě upečeme celer  a brambory na kostičky
Na másle zpěníme cibulku najemno nakrájenou,  přidáme pečený celer a brambory, zarestujeme a přidáme vývar z celerových slupek

Vše postupně rozmixujeme, přisolíme, dochutíme  bílým pepřem, květem a nasekanými čerstvými bylinkami.
Zakápneme olivovým olejem výborné kvality případně ještě ozdobíme oříškem čerstvého másla.

P.S. Vynikajícím doplňkem jsou krutony nebo toust.

celer

 

Článek z kategorie: , | 5. 12. 2016 | Blanka