Fazolky podle Bena Kurase

V poslední úžasné publikaci Bena Kurase, “Epikuras” (www.eminent.cz) věnované jídlu a jeho oslavě, nalezneme tento recept na fazolky


“Fazolky čili šťavnaté zelené fazolové lusky patří mezi nejdobrodružnější
lahůdky. Ty naše klasické české fazolky na smetaně, které už tři desetiletí žádná česká restaurace nedělá,
si tedy uděláme sami, na másle trochu podlitém olejem,
aby se nám nepřipalovalo. Mírně si je poitalštíme tím, že do
nich na zahuštění nepřidáme žádnou mouku, jak doporučují
recepty české, a přichutíme je bílým vínem.
Lehce pár minut na skousnutí předvařené nebo předpařené
fazolky, z nichž jsme napřed odstranili podélnou nitku, dáme
restovat do mírně rozehřátého másla, spolu s nadrobno pokrájeným
česnekem, čerstvě mletým pepřem, špetkou muškátu
a oregana. Pět minut stačí. Podlijeme trochou
suchého bílého vína, uvedeme rychle
do varu, necháme pár minut odpařit a opět
stáhneme na mírný oheň. Vedle v misce
si ušleháme hustou smetanovou zálivku,
kterou vmícháme do fazolek, teď už na
velmi mírném ohni, a přichutíme několika kousky modrého
sýra typu gorgonzola nebo niva. Můžeme tomu říkat fagiolini
alla panna. A chceme-li si z nich udělat opravdovou dobrodružnou
lahůdku, přidáme si do nich hned od začátku na
tenké plátečky pokrájené hřiby, holubinky nebo i žampiony.
V malém množství, jen jako ochuceníčko. Lišky raději ne, ty
by svou pikantností přerazily fazolkovou sladkost…”
Nedostali jste chuť také z fazolek něco uvařit?
Nepropásněte čas! Je právě jejich sezona!

fazolky

Článek z kategorie: | 6. 8. 2015 | Blanka