Křehký koláč s domácí jahodovou marmeládou
Sezona českých jahod skončila, ale možná jste stihli udělat domácí jahodovou marmeládu. Pokud máte ve spíži zásobu marmelád, upečte si křehký koláč, známý také jako linecký.
- 250 g hladké mouky
- 140 g změklého másla
- 90 g moučkového cukru + další na posypání hotového koláče
- špetka kypřicího prášku
- 2 žloutky
- kůra z poloviny citronu, omytého teplou vodou
- 200 ml domácí jahodové marmelády
Do hladké mouky rozsekejte máslo, přidejte cukr, žloutky, citronovou kůru a kypřicí prášek. Vypracujte hladké těsto a nechte ho v chladu odpočinout minimálně 20 minut. Odpočinuté těsto rozdělte na dvě poloviny. Jednu polovinu rozválejte na 2 cm silný plát, přeneste ho do kulaté formy o průměru 26 cm a vtěsnejte do formy. Přebytky těsta odřízněte a přidejte k druhé polovině. Na připravený korpus naneste marmeládu. Zbývající těsto rozválejte a pomocí rádla tvarujte 1 cm silné proužky. Přeneste je na korpus nejdříve podélně a potom v opačném směru. Pečte 35-40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Nechte vychladnout a pocukrujte.