Křehký koláč s domácí jahodovou marmeládou

Sezona českých jahod skončila, ale možná jste stihli udělat domácí jahodovou marmeládu. Pokud máte ve spíži zásobu marmelád, upečte si křehký koláč, známý také jako linecký.

  • 250 g hladké mouky
  • 140 g změklého másla
  • 90 g moučkového cukru + další na posypání hotového koláče
  • špetka kypřicího prášku
  • 2 žloutky
  • kůra z poloviny citronu, omytého teplou vodou
  • 200 ml domácí jahodové marmelády

Do hladké mouky rozsekejte máslo, přidejte cukr, žloutky, citronovou kůru a kypřicí prášek. Vypracujte hladké těsto a nechte ho v chladu odpočinout minimálně 20 minut. Odpočinuté těsto rozdělte na dvě poloviny. Jednu polovinu rozválejte na 2 cm silný plát, přeneste ho do kulaté formy o průměru 26 cm a vtěsnejte do formy. Přebytky těsta odřízněte a přidejte k druhé polovině. Na připravený korpus naneste marmeládu. Zbývající těsto rozválejte a pomocí rádla tvarujte 1 cm silné proužky. Přeneste je na korpus nejdříve podélně a potom v opačném směru. Pečte 35-40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Nechte vychladnout a pocukrujte.

_DSC8450_s

 

Článek z kategorie: , , | 10. 8. 2016 | Eva Rýznerová