Lečo? To je niečo!

 

Lečo je kulinářská korunovace letních zelenin.

Najdeme jej ve všech jižních  státech pod různými názvy a v různých úpravách..

Lze jej jíst jako hlavní chod samotné, s chlebem, kombinovat s rýží, masem, uzeninou, těstovinami, ochutit čerstvými bylinami, česnekem či doplnit další zeleninou.
Někdo přidává vejce, vše závisí na individuálních chutích a zvycích.

Zde je základní recept pro každého. Principem dobrého leča je čerstvá sezonní surovina. Nesrovnatelně aromatičtější lečo vznikne z místní křupavé papriky, než z dovezeného v umělých podmínkách vypěstovaného a zchlazeného  “zboží”.

A zkuste při svých  prázdninových cestách ochutnat lečo nebo peperonatu v různých zemích. Každý mu dává svůj vlastní otisk. A to je teprve bašta!

Lečo

500 g paprik

6 středních rajčat

2 cibule

2-3 lžíce olivového oleje

2 plátky farmářské uzené slaniny

sůl

Na horký (nikoli kouřící) olej vložíme na kousky farmářské (!) slaniny cibuli, kterou jsme očištěnou pokrájeli na větší kousky.
Přidáme očištěné papriky zbavené jádřinců a nakrájené na kousky a dále spařená a oloupaná  rajčata rovněž  rozkrájená na kusy.

Posolíme, necháme dusit do požadované konzistence.

(!) Jak se pozná farmářská slanina?
Většinou se dostane na trhu přímo od výrobce. I po 2 týdnech neoslizne, neplesniví a zachovává stále klasické uzené aroma.

Článek z kategorie: | 9. 8. 2014 | Blanka