Škvarková nádivka

Nádivka je pro české kuchařky známou a mnohokrát podstoupenou disciplínou. Chvíli velké slávy zažívají nádivky především o Velikonocích, ale na prostřeném stole zaujmou kdykoliv v průběhu roku. Stačí ochutit zbytky bílého pečiva, promíchat s vejci a upéct samostatně nebo jak napovídá název – jako náplň do kuřete, kachny, rolovaného bůčku nebo telecího hrudí…

Na naší pravidelné jarní komunitní akci si každý rok vychutnáváme nejrůznější druhy nádivek, letos jsme poprvé ochutnali nádivku škvarkovou. Všechny nádivky jsou poctivé a domácí a my se už teď těšíme na příští ročník.

Recept na škvarkovou nádivku ze spořilovského trhu

• 1 bílá veka nakrájená na plátky (360 g)

• 8o g uzené krkovice, uvařené doměkka

• hrst škvarků z domácí zabijačky

• hrst petržele, nasekané nadrobno

• 4 stroužky českého česneku utřené se špetkou soli

• 6 vajec od sousedových slepiček, žloutky a bílky zvlášť

• sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

• sádlo na vytření formy

Plátky veky nasucho opražte. Rozdrobte je do hluboké mísy a zakapejte vývarem z uzeného masa, přidejte maso pokrájené na kostky, škvarky, petržel, česnek a našlehané žloutky. Osolte a opepřete podle chuti. Se solí zacházejte opatrně, protože vývar z uzeného masa je slaný. V jiné míse vyšlehejte z bílků tuhý sníh a hmotu postupně zapracujte do směsi. Všechny důlky ve formě na muffiny vytřete sádlem a polévkovou lžící rozmístěte směs. Formu vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte 30-40 minut podle velikosti formy na muffiny a výkonu vaší trouby. O tom, jestli je těsto propečné se přesvědčte pomocí párátka, které zapíchněte do středu těsta. Pokud je párátko suché, nádivka je propečená.

Stuffing

Nádivka se škvarky

Text a foto: Eva Rýznerová/Slow Food ® Prague

| 15. 5. 2017 | Eva Rýznerová