Restaurace pro 6 smyslů
Pojeďte s námi do další restaurace.
Tentokrát za vůní domácí kuchyně musíme asi 25 km za Prahu do obce Klokočné.
V restauraci „U koně“ nás uvítá příjemná domácí atmosféra venkovského útulného penzionu. Všude ze stěn na návštěvníka dýchá historie. Autentické stopy předků v podobě dobových fotografií a předmětů jsou jako potrava pro oko, ale často i jako lekce gastronomické historie, když si necháte vysvětlit původ a význam některých předmětů, které z našeho života již dávno vymizely.
Vůně čerstvě připravených pokrmů prozrazuje, že v této kuchyni se nešidí a suroviny se tu připravují na ten správný způsob. Sliny se začnou sbíhat již při čtení jídelního lístku, který nenabízí žádná tajemství šéfa kuchyně, ale každý pokrm má svou jasnou identitu. Jsou tu jídla z české klasiky, speciality dle rodinných receptů, je možno ochutnat vynikající rolku z domácího králíka nebo jihočeského candáta a z masa telecí, hovězí loupanou plec a jiné dobroty, které dnes nabízí jen pár restaurací.
Pokrmy jsou vařeny z čerstvých surovin, které pocházejí z velké části z domácích a dobře volených zdrojů.
Sapíkův gastronomický rok
Šéfkuchař Jaroslav Sapík byl vyznavačem hnutí Slow Food již dávno před tím, než tato organizace k ochraně kvalitního a původního jídla vznikla. “Surovina musí být čerstvá, nejlépe z místních zdrojů a poctivě uvařená. Pak voní a chutná”.
Za zvuku starých českých swingových písní přináší kalendářík, kde rok je rozdělen na gastronomické akce. Tak v únoru kromě zabíjačkového hodování lze ochutnat i speciality z medvěda. V březnu nás uvítá jarní kachničkou, pak následují velikonoční gastronomické rituály, které česká kuchyně nabízí dnes snad už jen v domácím provedení venkovských babiček. (Tento rok restaurace v Klokočné oslaví své babičkovské sté narozeniny.) No a v září následují speciality z čerstvých hub. Nevíte, jak oslavit svátek Svatého Huberta? Přijďte sem na zvěřinové hody! A k nim místní víno. Nebo raději moravské? Rakouské? Francouzské či italské? Po bujarém večeru můžete dospat přímo v čisťonkých peřinách některého z pokojů nad restaurací.
A jaké tu potkáme hosty? Od elegantně oblečených obchodních partnerů po rodiny s dětmi a projíždějící cyklisty či „lufťáky“, kteří se třeba jen přijeli občerstvit domácím sulcem či pohádkovými povidlovými taštičkami s rozpuštěným máslem a ořechovým sypáním.
Rodina Sapíkova, která vede tento restaurant s láskou, je neklamným důkazem skutečnosti, že česká kuchyně není jen knedlo zelo, ale že v poctivém podání dokáže uspokojit všech pět smyslů. Ba i ten šestý: smysl pro požitek.
Více informací na: www.klokocna