Restaurant Daliborka – umění starých mistrů
Už v roce 1912 se v klidné vilové čtvrti plné zeleně nacházel hostinec Daliborka. O sto let později vás historická secesní budova Club Hotelu Daliborka uvítá decentním interiérem nesoucím stopy původního secesního vybavení a především všudypřítomným léčivým klidem, který navozuje lázeňskou atmosféru. Stranou od hlavních ulic si můžete vychutnat menu plné vzpomínek. Ve stylově čistém interiéru zaznamenáte ozvěnu prvorepublikového stolování a pocit vzácné nostalgie vzápětí umocní menu připravené s láskou.
Od zemitosti k jemnosti
Menu a la carte představuje evropskou klasiku a zohledňuje střídání ročních dob. Specialitou podniku jsou v zimním období telecí líčka tažená celou noc při 85 °C. Pomalá příprava pokrmů je oblíbenou technikou zdejšího šéfkuchaře Jindřicha Čápa. Čočkové ragú podlévá poctivým vývarem a pomalu redukuje, guláše nechá probublávat několik hodin, bůček propéká při nízké teplotě tak dlouho, dokud není měkký jako dort. Jindřich Čáp je šéfkuchař, který si za svou prací stojí. Hrdě se prochází mezi zákazníky, protože důvěřuje nabízeným jídlům. Dbá na výběr surovin, jež díky svému kuchařskému umění přeměňuje v dobré české jídlo. „Čerstvé ovoce a zeleninu dováží zelinář do Daliborky třikrát týdně, sladkovodní ryby pocházejí z Lahovic, krůtí maso z Karlštejnska,“ vyjmenovává šéfkuchař. V Daliborce na vás nebude obsluha spěchat. Pomalu si vychutnáte každé sousto a slavnostní hodování můžete zakončit sladkou tečkou v podobě nápaditého dezertu: v rumu marinovanými švestkami s vanilkovou zmrzlinou a karamelovou omáčkou. „Kuchař musí dát vaření své srdce. Jen tak odejde zákazník s pocitem, že se dobře najedl,“ vysvětluje šéfkuchař. Výjimkou není ani nabídka velebící přítomný okamžik. „V létě jsme do menu zařadili speciality z hub, které jsem sama nasbírala. Obrovský úspěch měla obyčejná smaženice. Na zkoušku jsme také zařadili do menu bramborové škubánky jako od babičky. A například dnes máte možnost ochutnat hrnkovou buchtu s mrkví a jablky,“ láká manažerka hotelu Lucie Tichá. Některé speciality si máte v Daliborce možnost vychutnat jen jednou, a proto se vyplatí do ní vracet. Kulinářskou identitu ocení zejména slow food cestovatelé hledající stopy zaniklých tradic.
Oáza klidu
Daliborka nabízí víc než jen prvotřídní gurmánský zážitek. Vstřícnými gesty vůči zákazníkům restaurace nešetří ve všední ani sváteční dny. Sezónu vnímá jako jedinečnou příležitost jak se hostům o kousek přiblížit. V letním období nabízejí v Daliborce při odchodu čerstvé ovoce, nebo zákazníkům zpřístupňují prostory letní zahrady, zahalené do neopakovatelného kouzla historie. Praha 4 se tak může pyšnit prvotřídním restaurantem s puncem historického hostince.