Sladké dědictví české gastronomie
Jaké jsou typické prvky tradiční české kuchyně? Jak je česká kuchyně ovlivněna mezinárodními vlivy? Prochází i láska ke gastronomickým tradicím, jako jsou koláče a dezerty typické pro jednotlivé regiony a roční období, ve kterých se připravují, změnami? To byly některé z bodů našeho programu dne 23.6.25
Receptury moučníků a pečiva se dědí z generace na generaci a tvoří gastronomický poklad české a moravské kuchyně jednotlivých regionů až po jednotlivé rodiny.
Společně se zástupci národnostních menšin žijících v Praze 4 jsme se zúčastnili ve spolupráci s integračním oddělením MČ Praha 4 přednášky Slow Food Prague v mezigenerační Svatováclavské kavárně-cukrárně. Tento podnik se po desítky let proslavil svými poctivými dorty, koláčky a chlebíčky dle klasických receptů české tradice.
Jeho manažerka, paní Alena Doležalová nás zasvětila do tajemství historie podniku a do nabídky sortimentu čerstvých sladkých kousků, které denně vlastnoručně připravují pro zákazníky ve své dílně.
A co by to bylo za návštěvu cukrárny bez ochutnání jejího výrobku?
Po zajímavém vyprávění a diskusi ohledně triků a tajemství úspěšné výroby, jsme měli workshop zdobení dortů.
Naši práci a celou akci jsme zakončili společnou degustací.
Akce vznikla jako součást projektu “Žijeme na Čtyřce společně”
s finanční podporou MČ Praha 4