Slow Food inspiruje mladou generaci
Co se stane, když se na Vysoké škole ekonomické setkají vyznavači slow principů? Křesne to a zrodí se nápad, jak v Česku konkrétně rozvinout myšlenku slow turismu. Ze spolupráce Renaty Lukášové, odborné asistentky Katedry turismu a hospitality Vysoké školy ekonomické v Praze, členky výboru Slow Food Prague, a novopečené inženýrky Veroniky Padevětové se zrodil originální návrh Slow Food trasy v Jihočeském kraji.
Co je to Slow Food trasa?
Podle čerstvé absolventky VŠE Veroniky Padevětové představuje tato trasa tematickou gastronomickou stezku založenou na principech hnutí Slow Food, která propojuje různé lokální producenty a podniky v určitém regionu. Jedná se o trasu, která návštěvníkům nabízí propojení autentických gastronomických zážitků s poznáváním kultury určitého regionu. Jejím cílem je, aby návštěvník získal nezapomenutelný gastronomický zážitek a aby zároveň hlouběji porozuměl vztahu mezi jídlem, krajinou, kulturou a místními tradicemi. Při návštěvě trasy mají návštěvníci jedinečnou možnost objevovat tradiční lokální pokrmy, suroviny typické pro daný region a poznávat tradiční výrobní postupy. Na rozdíl od jiných gastronomických tras klade navrhovaná Slow Food trasa větší důraz na ochranu tradičních potravin, udržitelnost a podporu agroekologického zemědělství a snaží se návštěvníky motivovat ke zpomalení. Slow Food trasa vede v ideálním případě přes venkovské oblasti skrze tradiční farmy, lokální restaurace, řemeslné výrobny nebo místa, kde se konají akce spojené s tradiční gastronomií regionu.
Slow týden v jižních Čechách, to je sen!
Veronikou navržená trasa měří dle internetové mapové aplikace Mapy.cz celkem 182 km. Začíná v Třeboni a končí v Protivíně a je rozdělena do několika dní a etap. Každá etapa nabízí doporučení na podniky, ve kterých je možné se zastavit na snídani, oběd, večeři či svačinu, včetně uvedení jejich typických lokálních produktů nebo specialit. Některá města, skrze která trasa vede, nabízejí možnost výběru mezi několika podniky a každý návštěvník si tak může dle svých preferencí vybrat podnik, který navštíví. Součástí každé etapy jsou také návrhy doprovodného programu, které však slouží pouze jako inspirace pro návštěvníky, nejedná se o program, který by museli nutně absolvovat. V rámci filozofie Slow Tourism je totiž také důležité, aby měli návštěvníci prostor pro spontánní a individuální objevování destinace. Z tohoto důvodu není trasa koncipována jako neměnná, ale každý z návštěvníků si ji může v případě zájmu upravit dle své libosti.
A co bude dál?
Doufáme, že návrh trasy bude realizovaný a že se jednou po takové trase projdeme.
Veronice Padevětové gratulujeme za Slow Food Prague k obhajobě a k titulu Ing. a naší kolegyni Renatě Lukášové děkujeme za jemné a inspirativní vedení studentky.
Celou diplomovou práci si můžete přečíst zde. Děkujeme Veronice Padevětové za její poskytnutí pro veřejné účely.

Ing. Veronika Padevětová (vlevo) a Mgr. Renata Lukášová (vpravo).