V Plzni se vracejí ke kořenům
Není to tak dávno, ještě za časů našich babiček, měla každá rodina zahrádku a na pečlivě udržovaných řádcích pěstovala mrkev, petržel a celer. Vedle na políčku rostly brambory, nad plotem se skláněly větve jabloní, hrušní a švestek. Ve chlívku spokojeně chrochtal čuník, protože dostal zbytky od oběda a ráno začínalo kokrháním kohouta, nikoli zvoněním budíku.
Základní suroviny pro vaření tak pocházely z vlastních zdrojů. Ovoce a zelenina, které se nespotřebovaly v sezoně, se zavařily či nasušily a zásoby na zimu se uložily do sklepa. Dnes nemá většina z nás možnost pěstovat vlastní ovoce a zeleninu, ale můžeme se postarat o to, abychom upřednostnili produkci od českých farmářů a malovýrobců, kteří svou nabídkou tvoří alternativu k nákupním řetězcům.
K setkávání dodavatelů a zákazníků dochází na farmářských trzích a plzeňské trhy (www.plzensketrhy.cz) jsou důkazem, že takové potkávání je nejenom účelné, ale i příjemné.
Sobotní dopoledne plyne jako za starých časů. Právě přivezli čerstvý chleba, slyšíme ze všech stran. Hurá do stánku k Seberům pro nadýchaný bochník, jejich pečivo je tak vyhlášené, že vyprodáno bude cobydup. Ochutnávka klobás u Dvořákových – mistrů uzenářů z Bělé nad Radbuzou – nás přesvědčila, že řemeslo se dá dělat poctivě, lze vyrábět uzeniny bez lepku a zbytečných chemických přísad, které navíc chutnají fantasticky. Historická udírna Plzák z Plzně nabízí uzeniny vyrobené z kvalitního masa a jen za pomoci kamenné soli a třešňového dřeva. Nic jiného není třeba, takhle poctivě udili naši předci. Za své produkty se Davidovi a Jance Plzákovým podařilo několikrát získat ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje a právem. Informace o tradičních uzenářských postupech ochotně sdělí sami majitelé přímo u stánku.
Komunikace a výměna informací, to je další důvod, proč nakupovat právě tady. S přáním hezkého dne je totiž den opravdu hezčí. Blíží se poledne a nám vyhládlo, přiláká nás pára nad ohřívanými párky a nejsou ledajaké, obsahují totiž křen. Do toho se prolíná vůně levandule s aromatem čerstvě uvařené kávy od Anděla, slunce šplhá nad katedrálu svatého Bartoloměje a čas jako by se zastavil. Farmářské trhy na plzeňském Náměstí Republiky se konají každou sobotu a za Slow Food Prague vřele doporučujeme jejich návštěvu. Čas strávený na plzeňských farmářských trzích je pohlazením pro smysly i duši.
- Za studena lisované oleje.
- Poesie – jídlo jedna báseň a jejich sušená rajčata.
- Jablíčka ze sadu Nebílovy.
- Reveň je plná vitaminů.
- Ručně malovaná keramika.
- Kefír z Dolního Částkova.
- Nákup jedině do košíčku.
- Rychlé občerstvení – párek (s křenem) v rohlíku.
- Je libo trubičky nebo oplatky?
- Pan Fröhlich ví o bylinkách vše.
- Vypečené ovoce Od Macháčků.
- Levandule před svatým Bartolomějem.
Text a foto: Eva Rýznerová