Listová čekanka s fazolemi

Čekanky je mnoho druhů. U nás kvete na loukách a u cest svým nebesky modrým květem a k jídlu se používají pouze čekankové puky dovážené ze zahraničí.
Ale tuto zeleninu je možno velmi snadno vypěstovat v našich podmínkách. Je to balzám na játra i pro naše trávení. Na záhoně roste i v zimě, dokud ji nezasype sníh.Na jihu se jí tradičně  čekanka zahradní i divoká. Najdete ji čerstvou v salátech a vařenou v polévkách, dušenou na pánvi či v nákypech.

Přenesme se do starých časů, kdy ženy vařily to, co muži vypěstovali na polích a uvařme čekankovou polévku s fazolemi

500 g čekanky (obecné nebo zahradní)
200 g bílých fazolí
1 stroužek česneku, sůl, olivový olej

Čekankové listy (nikoli puky) vyčistíme, odstraníme starší košťály a tuhé stonky, umyjeme a rozkrájíme na kousky dlouhé jako prst.
Vypranou a nakrájenou vložíme na 10 min do vroucí vody, aby ztratila hořkost. Vylejeme vodu a v čerstvé vodě dovaříme do měkka.
V druhém hrnci uvaříme ve slané vodě bílé fazole.
Čekankové vařené listy vložíme na pánev, kde jsme na horkém oleji nechali rozvonět stroužek česneku.
Přidáme vařené fazole a 2 lžíce vody z vaření zeleniny .
Vaříme dalších cca 10-15 min pod pokličkou.
K této zeleninové polévce se podávají pečené tousty.

čekanka na záhoně

čekanka na záhoně

Článek z kategorie: | 2. 10. 2013 | Blanka