Mangold není špenát

Mangold je listová  zelenina, kde se upravují jak její listy, tak řapíky. Ze země už v březnu vylézají první rostlinky, které byly zasazeny loňského roku a sklízet lze až do období mrazu.

Mangold, který v italských receptech nalezneme pod názvem “bietola” má svou gastronomickou identitu, proto není dobré považovat ho za listy “jiného  druhu špenátu ” a umlít  je na kaši.

Jednoduchý a vděčný recept vhodný již s prvními rostlinkami je Mangold se sýrem.

500 g čerstvých listů mangoldu včetně jejich řapíků, 2 l vody, 1-2 stroužky česneku, 200 g sýru Balkán, 2 lžíce olivového oleje nebo másla, sůl

Do vroucí neslané vody dáme vařit očištěné listy zeleniny. Necháme řapíky trochu na skus (al dente). Uvařené necháme odkapat.
Na pánvi prohodíme  nakrájený česnek na oleji či másle tak, aby česnek nezačal červenat a tuk nekouřil. Vložíme okapané listy a promícháme. .
Lehce dochucené solí postrouháme sýrem a podáváme jako pokrm s toustem nebo jako formu zeleninové přílohy

| 27. 3. 2009 | Blanka